(21.09.2020;Vlcoun.cz) PARDUBICKÝ KRAJ - Nové dopravce, kteří začnou zajišťovat krajskou autobusovou dopravu od prosince příštího roku, začal hledat Pardubický kraj. Hodnota desetileté zakázky činí necelých sedm miliard korun.Hlavní hodnotící kritérium bude nabídková cena, kromě toho se ale bude dále hodnotit také nízkopodlažnost, USB nabíječky nebo wifi...

Krajskou dopravu zajišťuje většinou Arriva (11. prosince 2018, František Živnůstka)

Radní Pardubického kraje vyhlásili výběrové řízení na zajištění regionální autobusové dopravy na příštích deset let. Předpokládaný termín zahájení služby podle nových smluv je stanoven na 12. prosince 2021. "Při přípravě zadávacích podmínek opakované veřejné zakázky na výběr autobusových dopravců na dalších 10 let jsme zohlednili jak připomínky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tak i připomínky dopravců," řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Kraj kromě toho promítl také své vlastní zkušenosti získané v rámci probíhajících smluvních vztahů s autobusovými dopravci, které byly uzavřeny v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. "Stejně jako v případě první zakázky jsme náš kraj rozdělili do celkem osmi oblastí, v rámci kterých budeme dopravce soutěžit. Naším cílem je podpořit účast menších dopravců či jejich sdružení, a proto jsme například v zadávacím řízení snížili o 25% požadavky na referenční počet kilometrů," dodal Kortyš.

Nejdůležitější kritérium bude nabídková cena (11. prosince 2018, František Živnůstka)

Důraz je kladen na modernizaci vozového parku. "Průměrné stáří vozového parku nesmí být vyšší než devět let a žádný z autobusů nesmí být starší 12 let. Zároveň definujeme v jednotlivých letech, jaké množství autobusů má být nízkopodlažních a s klimatizací. Od třetího roku smlouvy musí být polovina autobusů nízkopodlažních a s klimatizací. Stejně jako na železnici chceme, aby na našich regionálních linkách jezdila modernější vozidla," upřesnil Kortyš.

Výchozí rozsah plnění v rámci Pardubického kraje necelých 164 milionů kilometrů. Maximální rozsah se zahrnutím možného 18% navýšení objemu odjetých kilometrů je 193 milionů kilometrů. Předpokládaná hodnota celé zakázky při maximálním kilometrickém objemu činí necelých sedm miliard korun. Pro hodnocení nabídek jsou stanovena dvě kritéria. Vedle průměrné nabídkové ceny za jeden kilometr s váhou 90 bodů, jsou zahrnuta také podpůrná technická kritéria, jako například zvýšený poměr nízkopodlažních vozidel, autobusů na alternativní paliva či těch s klimatizací, USB nabíjením či wifi.