Pokuta milion pro Břeclav od ÚOHS za zakázku na osvětlení platí

Brno 28. dubna (ČTK) - Pokuta jeden milion korun pro Břeclav od antimonopolního úřadu platí. Krajský soud v Brně dnes zamítl žalobu města. Pokutu dostalo za to, že neuchovalo dokumentaci k soutěži o návrh studie celkové rekonstrukce veřejného osvětlení ve městě. Advokát města Radek Ondruš novinářům řekl, že Břeclav podá kasační stížnost.

Klíčovou pasáží žaloby bylo to, že město zpochybnilo oprávnění Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dokumentaci vyžadovat. Soudce však uvedl, že ač text zákona v tomto ohledu není nejšťastnější, při přihlédnutí ke správnímu řádu je zřejmé, že ÚOHS má dohled nad danou oblastí a pokud by se nedostal k dokumentaci, nemohl by kontrolovat nakládání s veřejnými prostředky.
Ondruš tvrdí, že město dokumentaci uchovanou má, avšak zákon nedává ÚOHS oprávnění ji vyžadovat. "A nelze nahradit skutkovou podstatu tak, že se pokuta udělí za neuchování dokumentace," řekl Ondruš.
Správní řízení proti Břeclavi Úřad zahájil už v létě 2014. Před dvěma lety již zamítl žádost břeclavské radnice, aby její žaloba měla odkladný účinek. Kvůli tomu muselo město pokutu zaplatit.
Podle zákona o veřejných zakázkách je zadavatel povinen uchovávat dokumentaci o veřejné zakázce po dobu pěti let od uzavření smlouvy. Platí to také pro soutěž o návrh, a to i v případě, že na tuto soutěž nenavazovalo zadávací řízení.
Město požadovanou dokumentaci úřadu podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje nepředložilo. Při stanovení výše pokuty vzal ÚOHS v úvahu závažnost správního deliktu a skutečnost, že chyba radnice znemožnila přezkum jejího postupu. "Svou povahou tedy jde o jeden z nejzávažnějších správních deliktů," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.
mei hj