Kroměřížská Krodos Bus podala žalobu proti pokutě od ÚOHS

Brno 3. května (ČTK) - Kroměřížská společnost Krodos Bus nesouhlasí s půlmilionovou pokutou, kterou dostala letos v lednu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podala proti ní žalobu ke Krajskému soudu v Brně, řekla ČTK mluvčí soudu Simona Pešková. Pokuta je za chyby v tendru na dodávku meziměstských nízkopodlažních autobusů.

Krodos Bus v roce 2012 nakoupil autobusy od společnosti TEZAS servis a.s., autorizovaného dealera pro značku Iveco Bus. Dopravce do nových autobusů investoval 44 milionů korun, 19 milionů korun získal z evropských fondů.
ÚOHS se případem zabýval od roku 2013. O rok později sankci zrušil právě Rafaj a vrátil případ svým podřízeným. Ti ale znovu rozhodli, že dopravní firma porušila zákon, což letos Rafaj potvrdil.
Podle úřadu byla zakázka vypsaná chybně. Výběr dodavatele mohla ovlivnit například podmínka na vzdálenost autorizovaného servisu. Úřadu vadily i některé technické podmínky zakázky týkající se například kroutivého momentu motorů.
Krodos Bus nasadil nové autobusy Crossway od výrobce Iveco v srpnu 2013 na příměstské linky. Firma investuje do obnovy svých vozidel pravidelně.
Krodos Bus je jedním z největších provozovatelů veřejné autobusové dopravy ve Zlínském kraji. Firma vznikla na konci roku 2004 jako jedna ze čtyř nových obchodních společností po rozdělení ČSAD Kroměříž. Zajišťuje převážně příměstskou autobusovou dopravu, z valné části ve Zlínském kraji.
vrn sd