Policie vydala usnesení o zahájení stíhání poslanců v kauze ROP

Praha 4. května (ČTK) - Policie vydala usnesení o zahájení stíhání dvou poslanců v kauze machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Na svém webu to dnes oznámilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Stíhání ale může začít až po souhlasu Sněmovny. Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v úterý ČTK řekla, že policie žádá o souhlas se stíháním poslanců Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borky (KSČM) z Karlovarského kraje.

Zastupitelství sdělilo, že usnesení o zahájení trestního stíhání vydala ústecká expozitura policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu 25. dubna. Státní zástupce Tomáš Minx ČTK řekl, že stíhání poslanců může začít až po doručení usnesení, ke kterému je potřeba souhlas Sněmovny.
Poslanci jsou podle zastupitelství podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.
Borka a Novotný byli dříve členy výboru regionální rady ROP Severozápad, Novotný je bývalý hejtman Karlovarského kraje. Ve středu oba řekli ČTK, že zatím nevědí, z čeho je kriminalisté hodlají obvinit, ale cítí se nevinni.
Policejní žádost o souhlas se stíháním bude nejprve posuzovat imunitní výbor Sněmovny, a to zřejmě na dvou schůzích. Poprvé by se jeho členové měli podle Němcové sejít 18. května. Výbor dává doporučení pro Sněmovnu, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne.
Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je nyní obviněno 24 lidí, mezi nimiž jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé. V posledních letech již bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací z ROP Severozápad odsouzeno.
ver rot