Třebíč podala správní žalobu proti pokutě 1,5 mil. Kč od ÚOHS

Třebíč 10. května (ČTK) - Třebíč podala ke Krajskému soudu v Brně správní žalobu kvůli pokutě 1,5 milionu korun, kterou radnici uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes sdělila mluvčí radnice Irini Martakidisová. Radnice dostala pokutu za to, že Třebíč stanovila při výběru provozovatele městské autobusové dopravy podmínku zajištění krytého stání pro autobusy.

"Správní žaloba upozorňuje na formální nedostatky, nezákonný postup udělení pokuty i skutečnost nevypořádání věcných argumentů města k meritu věci. Město v žalobě žádá zrušení předmětného rozhodnutí," uvedla mluvčí.
Třebíč podle Martakidisové připravovala zakázku na dopravce ve spolupráci s externím poradcem a je proto přesvědčena o tom, že její ustanovení byla v souladu se zákonem. Jediným důvodem pro uložení pokuty je požadavek města na zajištění krytých stání pro vozový park dopravce. "ÚOHS přitom již v prvoinstančním rozhodnutí uvedl, že zadavatel nemohl údajnou nezákonnost podmínky krytých stání poznat, protože proti ní nikdo nic nenamítal," dodala mluvčí.
Starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) už dříve ČTK řekl, že město úřadu doložilo, že za vynaložení nepříliš velkého úsilí bylo v silách každého uchazeče o zakázku krytá stání zajistit. Veřejná zakázka na provozovatele MHD byla vyhlášena loni v květnu. Doplňující dotazy měly tři firmy, ve stanovené lhůtě se však přihlásila s nabídkou pouze jedna, a to dosavadní společnost Trado-Mad.
Trado-Mad spadající do společnosti Icom transport provozuje městské autobusy v Třebíči od roku 2009. Deset linek obsluhuje pomocí 25 vozidel, ročně přepraví 3,5 milionu cestujících. Město je podle Janaty s provozovatelem v zásadě spokojeno. Výdaje na provoz autobusů by letos neměly překročit 41,5 milionu korun, což je zvýšení o tři miliony, uvedl už dříve třebíčský radní Pavel Pacal.
bjr gcm