Městská nemocnice Ostrava bude muset zaplatit pokutu

Brno 10. května (ČTK) - Městská nemocnice Ostrava bude muset zaplatit pokutu 60.000 korun. Při nákupu umělých tělních náhrad a desinfekčních prostředků nevypisovala otevřené tendry podle zákona o veřejných zakázkách. Pokutu nemocnici uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jeho rozhodnutí je pravomocné, zjistila ČTK z webu úřadu.

Chyby se týkají nákupu tělních náhrad z let 2012, 2013 a 2014 za necelých 12 milionů korun. Stejné provinění ÚOHS našel i při nákupu desinfekce v letech 2012 až 2014 za zhruba devět milionů korun.
"Případ, kdy zadavatel vůbec nepostupuje podle zákona, dosahuje nejzávažnějšího stupně intenzity porušení zákona, neboť takovým postupem zadavatel omezuje, resp. vylučuje soutěžní prostředí," uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Josef Chýle.
Podle něj nemocnice narušila základní principy zadávání veřejných zakázek, kterými jsou podpora soutěžního prostředí a efektivní a hospodárné vynakládání prostředků z veřejných rozpočtů.
Nemocnice je příspěvkovou organizací města, které loni zřídilo fond určený pro rozvoj tohoto zdravotnického zařízení. Do něj chce pravidelně vkládat peníze, a to zhruba okolo 200 milionů korun ročně. Peníze by měly sloužit na další rozvoj nemocnice, která je podle mínění vedení města dlouhodobě nedostatečně financovaná.
vrn hj