Nejvyšší správní soud potvrdil zrušení pokuty pro Ústí n.L.

Brno 15. května (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) neuspěl se svým odvoláním proti zrušení pokuty 300.000 korun, kterou udělil Ústí nad Labem. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost úřadu a potvrdil loňský rozsudek Krajského soudu v Brně, který sankci zrušil. Případ se tak vrátí k ÚOHS, vyplývá z rozsudku NSS.

Případ s týká zakázek z roku 2012 souvisejících s pojištěním majetku města. Radnice nejprve v červnu 2012 uzavřela smlouvu s pražskou společností RESPECT, která následně zakázku na výběr pojistitele majetku zpracovala. Radnice uzavřela s firmou RESPECT smlouvu na základě zjednodušeného výběrového řízení. Podle ÚOHS to ale byla chyba a město mělo vypsat otevřený tendr.
Firma RESPECT dál radnici zastupovala při výběru samotné pojišťovny, a to i přesto, že působí na trhu jako pojišťovací agent České pojišťovny, která zakázku na pojištění majetku ústecké radnice získala. Podle úřadu byl postup ústecké radnice netransparentní.
Obě zakázky, které ÚOHS zkoumal, jsou z roku 2012. Konkrétně se týkaly pojištění majetku, odpovědnosti za škodu a pojištění vozidel města.
vrn hj