ÚOHS zastavil řízení s MU, pokutu definitivně zrušil

Brno 15. května (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) po šesti letech zkoumání zastavil řízení s Masarykovou univerzitou, které se týkalo zakázky na zhotovení projektové dokumentace pro investiční akce v areálu jejího kampusu. Škola podle úřadu pravidla o veřejných zakázkách neporušila. Předseda ÚOHS Petr Rafaj tak zrušil i pokutu 230.000 korun, kterou letos v únoru vyměřili jeho podřízení, zjistila dnes ČTK z webu ÚOHS.

Univerzita vypsala tendr v roce 2009. Úřad dosud tvrdil, že diskriminačně nastavila technické kvalifikační předpoklady, když se výběrového řízení nemohli účastnit dodavatelé, kteří "nerealizovali zakázku obdobného charakteru, resp. kteří realizovali pouze jednu zakázku financovanou z veřejných prostředků". Podle úřadu postup školy mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.
Masarykova univerzita v minulosti tvrdila, že podmínky nastavené ve veřejné zakázce nebyly diskriminační a odpovídaly náročnosti, výši plánované investice a předchozím zkušenostem školy s výstavbou univerzitního kampusu. Škola také uvedla, že vyhlášení veřejné zakázky ještě před jejím vypsáním zkontrolovalo a schválilo ministerstvo školství a žádná pochybení neshledalo.
ÚOHS škole nejdříve uložil pokutu 300.000 korun, pak ji v několika etapách snižoval. Do posouzení případu se zapojil i Krajský soud v Brně a Nejvyšší správní soud. Rafaj nyní dospěl k závěru, že zákon porušen nebyl. "Mám za to, že v daném případě, tj. za daných skutkových zjištění, nebyly naplněny předpoklady pro vyslovení závěru o spáchání správního deliktu," uvedl v rozhodnutí Rafaj.
vrn ktp