Náměstek v kauze TSK obviněn není, policie stíhá nižší úředníky

Praha 16. května (ČTK) - V kauze ovlivňování zakázek pražské městské firmy Technická správa komunikací (TSK) jsou obviněni dva nižší úředníci správy a jeden podnikatel. Uvedl to dnes server Českého rozhlasu iROZHLAS.cz. Náměstek ředitele TSK Ladislav Pivec, který byl podle dřívějších zpráv rozhlasu hlavním aktérem kauzy, podle dnešní zprávy serveru mezi obviněnými není.

V případu byli obviněni tři lidé a jedna firma ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či podplácení. Trojici obviněných tvoří jednatel stíhané firmy, vedoucí jednoho z oddělení TSK a jeho podřízená. Pracovníci správy převzali od podnikatele různé dárky - třeba notebook či vysavač - a úplatky za to, že firmě předávali informace o výběrových řízeních, píše server. Úředníci také údajně upravovali tendry a oslovovali konkrétní firmy na základě požadavků obviněného podnikatele.
Zmanipulována byla podle serveru nejméně tři výběrová řízení, například na měření rychlosti na silnicích. Mluvčí TSK Barbora Lišková nechtěla kauzu komentovat, napsal iROZHLAS.cz. Policisté zasahovali v budovách TSK i na dalších místech na začátku března. Všichni tři obvinění jsou stíháni na svobodě.
TSK je příspěvkovou organizací, kterou zřizuje hlavní město. Firma mimo jiné opravuje a čistí komunikace a chodníky. Na starosti má také zimní údržbu nebo správu elektronických informačních tabulí.
ver rot