Nejvyšší soud přezkoumá kauzu zakázek v Brně-Židenicích

Brno 23. května (ČTK) - Nejvyšší soud přezkoumá případ korupce kolem zakázek v Brně-Židenicích. K Městskému soudu v Brně, který případ řešil jako první instance, dorazila zatím dvě dovolání. Jedno podal Jan Trnka, jenž dostal podmíněný trest 2,5 roku vězení s odkladem na čtyři roky, druhé firma Tevox. ČTK to zjistila z justiční databáze a od mluvčí soudu Petry Hovorkové.

Mezi odsouzenými je šest firem se zákazem účasti ve veřejných soutěžích, dále bývalý židenický místostarosta Jiří Nesiba a bývalý radní Marián Hnát, kteří oba působili na radnici v barvách ČSSD. Dostali stejné podmíněné tresty jako zástupce jedné z firem Trnka a právník radnice Lukáš Rafaj. Dalším obžalovaným jednatelům firem justice vyměřila podmíněné tresty od 12 do 18 měsíců, krajský soud v únoru letos verdikt potvrdil.
Městský soud v Brně nyní vyčká, zda dovolání podají také další odsouzení. Poté jejich podněty spolu se spisem předá Nejvyššímu soudu, který o dovoláních v trestních věcech rozhoduje v průměru 40 dní, většinu odmítá.
Podle verdiktu obžalovaní Nesiba, Hnát a Rafaj zmanipulovali veřejné zakázky a skrytě zajišťovali předem vybraným společnostem získání zakázky včetně určení její ceny. Svědčily o tom například odposlechy.
Skupina podle státního zastupitelství oslovovala konkrétní stavební firmy, které pak koordinovaly svůj postup v tendrech. Ostatní firmy dělaly takzvané křoví. Šlo o malé zakázky do dvou milionů korun, kdy zákon umožňuje radnici oslovit konkrétní skupinu firem a nabídku není nutné zveřejňovat.
Podle obhájců radnice logicky oslovovala firmy, s nimiž byla v minulosti spokojená a které působily v Brně nebo přímo v Židenicích, a díky tomu mohly na zakázkách pracovat s nižšími náklady.
Obžalovaným hrozilo až osm let vězení. V procesu u městského soudu vypovídalo mnoho svědků. Trestná činnost popisovaná obžalobou se odehrávala v letech 2010 až 2012.
Jan Tomandl hj