Měření na D1 nabírá další zpoždění, úřad zakázal dokončit tendr

Praha 23. května (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal v předběžném opatření Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřít smlouvu s vítězem tendru na dodávku systémů pro úseková měření. ČTK to dnes řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Rozšiřování systému, který má kontrolovat snížení rychlosti na uzavírkách opravované dálnice D1, tím zřejmě nabere zpoždění. Důvodem opatření je podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy to, že úřad potřebuje více času na shromažďování důkazů pro konečné rozhodnutí.

V současnosti ŘSD měří rychlost zatím na prvním úseku mezi Psáři a Souticemi. Během roku se počet kontrolovaných míst měl rozrůst na pět v souvislosti s tím, jak se ŘSD podaří vysoutěžit nová měřící zařízení. Ministerstvo dopravy počítalo s umístěním těchto zařízení mimo jiné na uzavírkách na D1 u Jihlavy, Velkého Meziříčí a Humpolce.
Výběrové řízení na pořízení nových měřičů se ŘSD nedaří dokončit dlouhodobě. Na přelomu loňského a letošního roku ŘSD zrušilo předchozí soutěž s tím, že je nutné výrazně zpřesnit technické požadavky.
S úsekovým měřením začalo ministerstvo v úseku nedaleko Brna loni. Kamery měřicího systému zaznamenaly přestupky 150.000 šoférů, podle úřadu tak přispěly k bezpečnosti provozu. Kromě uzavírek na opravované D1 používá ŘSD podobný systém například v Klimkovickém tunelu u Ostravy.
Kamery pro úsekové měření umí po projetí automobilu celým měřeným úsekem automaticky vypočítat rychlost vozidla a tyto informace předat policii a příslušným obcím s rozšířenou působností. Systémy ministerstvo dopravy dlouhodobě plánuje nasazovat na opravované úseky dálnice D1. Provoz na volných částech dálnice úřad permanentním systémem kontrolovat neplánuje.
cfr mha