Odborníci: Národní ekonomický nástroj je příliš pomalý a složitý

Praha 25. května (ČTK) - Národní ekonomický nástroj (NEN) pro zadávání veřejných zakázek je příliš pomalý, složitý a stát nestihl vyřešit mnoho jeho nedostatků. Na konferenci poradenské společnosti Otidea to dnes řekla její ředitelka Kateřina Koláčková. Obavy vyjádřili i někteří zadavatelé zakázek. NEN by měl být pro všechny organizační složky státu a centrální zadavatele povinný od 1. července, definitivně by o tom měla v červnu rozhodnout vláda. Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které za NEN zodpovídá, je problém na straně provozovatelů elektronických tržišť, kteří napadají všechny zakázky spojené se systémem NEN.

"Celkově NEN vnímám jako pozitivní a nezbytný krok. Zásadním problémem je však jeho aktuální nepřipravenost. Je velice pomalý, jednotlivé úkony se načítají dlouho, zadání zakázky někdy trvá až několik hodin. A to už nyní, kdy v něm pracuje minimum uživatelů. Bojím se, co se stane, až ho začnou využívat další stovky či tisíce," uvedla Koláčková.
Jako problém vnímá i to, že systém funguje pouze v češtině a vůbec není připraven pro podávání nabídek od zahraničních dodavatelů. "Proto se obávám, že například zakázky na vědecké přístroje, které dodávají jen zahraniční firmy, se na čas zbrzdí. Systém navíc funguje pouze v prohlížeči Internet Explorer," doplnila Koláčková.
Od dubna platí, že všechny organizační složky státu a centrální zadavatelé musí s dodavateli zakázek komunikovat výhradně elektronicky a nesmí již přijímat žádné listinné nabídky. Od 18. října 2018 bude elektronizace veřejných zakázek povinná i pro všechny ostatní zadavatele. Experti se shodli na tom, že elektronizace zakázek je správným krokem. NEN má však podle nich spoustu závažných nedostatků a některé dnes běžné úkony v něm vůbec nefungují, což by mohlo vést k poklesu účastníků ve veřejných zakázkách.
NEN by měl od 1. července nahradit stávající profily na elektronických tržištích. Do poslední chvíle však není jisté, zda bude skutečně povinný a v jakém rozsahu. O definitivní podobě by měla rozhodnout vláda, zatím má připravené dvě varianty.
"Stát rozhodl již před několika lety, že NEN bude a je povinný podle evropských směrnic. V současné chvíli ukončujeme vypořádávání materiálu o povinném využívání NEN. Vládě předložíme co nejdříve," sdělila ČTK mluvčí MMR Veronika Vároši. Projednávání materiálu podle ní není dosud ukončeno kvůli tomu, že ostatní ministerstva předkládají nové požadavky. "Je potřeba si ale uvědomit, že systém NEN a v podstatě i MMR stojí v absolutně nesmyslném konkurenčním boji se současnými provozovateli e-tržišť. Ti napadají 100 procent zakázek spojených se systémem NEN, a tím značně prodlužují a de facto znemožňují jakýkoli rozumný rozvoj systému NEN," dodala Vároši.
"I přesto, že provoz NEN byl spuštěn již v roce 2015, ani měsíc před plánovanou povinností ho používat stále nevíme, zda bude nebo nebude povinný. To mi připadá tristní. Dobrovolně systém využívá jen minimum zadavatelů, protože většina z nás čeká, jestli ho vůbec bude muset používat a v jakém rozsahu. Na přípravu tak budeme mít extrémně málo času," dodala Dagmar Růžičková, která zadává zakázky pro Národní divadlo.
Národní elektronický nástroj (NEN) je volně dostupná internetová aplikace. Má sloužit pro zadávání veřejných zakázek a je druhou součástí Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ), první součástí je systém e-tržišť. Podle údajů MMR je v NEN k dnešku evidováno 448 zadavatelů napříč veřejnou správou. Tedy ministerstva, města, obce a sektoroví zadavatelé, například ČEZ. Dále v něm MMR eviduje přes 1200 dodavatelů. Objem zakázek přesahuje 20 miliard korun.
ciz mha