Chomutov zváží kasační stížnost proti rozhodnutí o pokutě

Chomutov 31. května (ČTK) - Chomutov zváží podání kasační stížnosti proti rozhodnutí krajského soudu v Brně o zaplacení pokuty od antimonopolního úřadu. Město už půlmilionovou sankci zaplatilo. Pokutu dostalo za zakázku na výběr firmy, která měla radit městu s přípravou žádostí o dotace. Soudní spor vede radnice ještě kvůli jiné pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve výši 600.000 korun za zakázku na stavby ve čtvrti Zadní Vinohrady. ČTK to řekl mluvčí magistrátu Tomáš Branda.

Krajský soud v Brně potvrdil půlmilionovou pokutu radnici v souvislosti se zakázku z roku 2008 na výběr poradenské firmy. Podmínky tendru byly podle antimonopolního úřadu diskriminační. "S rozhodnutím soudu se musíme teprve seznámit. Další kroky následně zvážíme," řekl ČTK Branda.
Město podle mluvčího udělalo vše, co bylo v jeho silách, aby dodrželo podmínky dotace a zákona o veřejných zakázkách. "Požadavek na prokázání kvalifikace čestným prohlášením o administraci alespoň jednoho integrovaného plánu rozvoje města považujeme za zcela legitimní. Razantně odmítáme tvrzení, že tento požadavek byl diskriminační a nemohl jej splnit žádný jiný účastník soutěže. V době, kdy probíhal výběr administrátora, mohlo splnit podmínku minimálně devět dalších subjektů," uvedl Branda.
Dokumentaci k zadávacímu řízení město navíc předložilo ke kontrole dotačnímu úřadu ještě před podpisem smlouvy s dodavatelem a tento úřad neshledal žádné závady. "Proto se město podle našeho názoru spravedlivě domáhalo zrušení uložené sankce v rámci přezkumu rozhodnutí soudem," doplnil mluvčí.
Pokutu už Chomutov zaplatil. "Soud v době podání žaloby vyloučil odkladný účinek. V případě, že bychom spor vyhráli, musel by ÚOHS uhrazené sankce vracet i s úroky z neoprávněného jednání," uvedl mluvčí. "V tuto chvíli tedy sankce neznamená žádný dodatečný výdaj z rozpočtu města," dodal.
Soudní spor vede město také kvůli druhé pokutě od antimonopolního úřadu, která se týkala zakázky na stavbu zimního stadionu, tréninkové haly, letního stadionu, oddychového a relaxačního centra ve čtvrti Zadní Vinohrady. U této zakázky úřad radnici vytkl takzvanou losovačku, tedy způsob výběru dodavatele. I tuto pokutu ve výši 600.000 korun město zaplatilo.
fir hj