Brněnská technika neuspěla s kasační stížností kvůli pokutě

Brno 1. června (ČTK) - Vysoké učení technické neuspělo s kasační stížností kvůli milionové pokutě, kterou brněnské škole uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nejvyšší správní soud stížnost zamítl, stejným způsobem Krajský soud v Brně už v únoru naložil se žalobou školy. ČTK to zjistila z úřední desky. Škola rozsudek respektuje, nadále však má za to, že postupovala v souladu se zákonem a že vyhrála nejlepší nabídka.

Univerzita chybovala v roce 2011 v tendru na výstavbu Výzkumného centra informačních technologií. Podle antimonopolního úřadu byl postup školy netransparentní. Nebylo jasné, jakým způsobem dospěla k výsledkům hodnocení nabídek v rámci kritéria označeného plán kvality. Její postup se tak stal podle úřadu nepřezkoumatelným a mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.
"Z žádného dokumentu vyhotoveného v zadávacím řízení nevyplývá, z jakého důvodu byl uchazečům přidělen příslušný počet bodů, v čem se plány kvality uchazečů v daných kapitolách lišily a které z plnění splňuje lépe podmínky zadání a z jakého důvodu," uvedl už dříve v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Zakázku nakonec získala společnost IMOS Brno. Její nabídka ve výběrovém řízení činila 150 milionů korun bez DPH.
"Rozsudek Nejvyššího správního soudu respektujeme. Je však smutné, že VUT v Brně dostalo milionovou pokutu v situaci, kdy podmínky výběrového řízení schválilo ministerstvo školství, kdy VUT v Brně postupovalo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a kdy je zřejmé, že výběrové řízení vyhrála nejlepší nabídka, přičemž výběr dodavatele nebyl věcně hodnocením kvality ovlivněn," uvedl děkan fakulty informačních technologií Pavel Zemčík.
Nikdo se podle Zemčíka neobohatil. "Je v pořádku, když je pokuta udělena za to, že údajně 'nebyly popsány myšlenkové pochody členů komise' při hodnocení kvality, přičemž ale kritéria byla jasně popsána?" doplnil Zemčík.
Výzkumné centrum informačních technologií je už v provozu. Stojí v areálu Vysokého učení technického v Brně-Králově Poli a je součástí širšího projektu IT4Innovations, jehož hlavním nositelem je Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava.
tmd hj