Za tendr na leteckou záchranku na Olomoucku padla pokuta 1,25 mil

Brno 5. června (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj snížil o více než polovinu pokutu ministerstvu zdravotnictví za chyby v tendru na leteckou záchrannou službu v Olomouckém kraji. Nově má resort zaplatit 1,25 milionu korun. Původní pokuta 3,75 milionu korun byla podle Rafaje příliš vysoká, vyplývá z rozhodnutí na webu ÚOHS. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Tendr na zajišťování letecké záchranné služby ze stanoviště v Olomouci vyhrála slovenská firma Air-Transport Europe (ATE), se kterou ministerstvo uzavřelo smlouvu. Antimonopolní úřad nezakázal ministerstvu v zakázce pokračovat, firma ATE tedy může službu dál zajišťovat.
Podle úřadu se ministerstvo provinilo tím, že v zadávací dokumentaci požadovalo, aby provozovatelé u vrtulníků prokázali plnou certifikaci v kategorii A. Doklady k vrtulníku, se kterým ATE létá a které firma předložila, ale podle ÚOHS plnou certifikaci v kategorii A neprokazují. "Vybraný uchazeč tudíž požadovanou kvalifikaci v zadávacím řízení neprokázal, přičemž uvedený postup podstatně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v rozhodnutí už dříve antimonopolní úřad, podle kterého nebyla soutěž férová.
Rafaj nyní potvrdil verdikt svých podřízených ve většině hlavních bodů, změnil pouze výši pokuty. Ta se vždy odvíjí od ceny zakázky. "Jsem toho názoru, že nominální pokuta je ve vztahu k běžně ukládaným pokutám příliš vysoká, a to jak v její absolutní částce, tak i v procentuálním podílu vztaženým k její maximální hranici," uvedl v rozhodnutí Rafaj. Podle něj preventivní i represivní funkci plní i nižší pokuta.
V tendru neuspěla firma DSA, která provozuje leteckou záchrannou službu ze základen v Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem. Právě DSA na rozpor kolem doložení certifikace vrtulníku opakovaně upozorňovala.
Stejný problém se týká i výběrového řízení na provoz záchranné služby z Ústí nad Labem, kde se v minulosti rovněž účastnily firmy ATE a DSA. Ministerstvo původně vyhlásilo za vítěze ATE, kvůli námitkám DSA ale tendr nakonec zrušilo a vypsalo nový, do kterého se přihlásila jen DSA. Ministerstvo zdravotnictví s ní podepsalo smlouvu v pátek. DSA službu v kraji zajišťuje od roku 2003, nová smlouva je od letošního července do konce roku 2020. Pak chce začít záchranářské vrtulníky provozovat stát.
Filip Vrána dvd