Karlovarský kraj bude hledat viníky chyb v dotačních projektech

Karlovy Vary 6. června (ČTK) - Karlovarský kraj bude po úřednících a politicích požadovat odpovědnost za škody způsobené v dotačních projektech zejména z evropských fondů. Pokud někdo způsobí škodu, bude se zodpovídat škodní komisi, která případ posoudí. Nový předpis začne platit od července, řekla dnes novinářům hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

"Říkám to s nadsázkou, jestli to v minulosti tady probíhalo tak, že někteří úředníci na základě pokynu například některého politika postupovali tak, že jim něco politik v uvozovkách něco přikázal, tak věřím, že tímto předpisem rady tomu zamezíme. A že úředníci budou postupovat tak, jak postupovat mají, a v souladu se všemi právními předpisy," řekla Vildumetzová.
Nařízení se týká jak přímo kraje, tak jeho příspěvkových organizací. K tomuto kroku přistoupil kraj zejména proto, že takzvané korekce z dotačních projektů za chyby v žádostech se šplhají do stovek milionů korun, až k jedné miliardě. U evropských dotačních projektů ale za ně dosud nikdo nenesl odpovědnost.
Nové vedení Karlovarského kraje chtělo kvůli vysokým korekcím u projektů z minulých let sjednotit také systém zadávání veřejných zakázek. V minulosti zakázky zadával odbor investic, Agentura projektového a dotačního managementu nebo si na to kraj najímal firmu. Do budoucna by měly být všechny veřejné zakázky zadávány přes specializovaný odbor.
Štěpánka Bartoňová kš