Návrh na vznik národní rozvojové banky dostane vláda do června

Praha 6. června (ČTK) - Návrh na transformaci Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) na národní rozvojovou banku předloží ministerstvo průmyslu a obchodu vládě do konce června. Nová státní banka by měla mít jen jednoho akcionáře, a to ministerstvo financí. Na konferenci k budoucnosti banky to uvedli ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD).

Transformace banky je reakcí na programové prohlášení vlády a na aktuální vývoj na evropské úrovni, zejména pak na Investiční plán pro Evropu, tzv. Junckerův balíček.
Národní rozvojová banka se stejně jako ČMZRB bude orientovat hlavně na malé a střední podniky. "Stejně tak je možné rozšířit stávající podporu záruk za účast malých a středních podniků v zadávacích řízeních, a tím podnítit hospodářskou soutěž. Podle zjištění MPO totiž ČR patří v EU poslední místo z hlediska podílu malých firem na realizaci veřejných zakázek," uvádí projekt transformace banky. Podporované projekty se také rozšíří o ty zemědělské.
"Předpokládáme, že banka bude vedle segmentu malých a středních firem podporovat projekty municipalit, regionů, jejich příspěvkových organizací nebo subjektů kde majetkově vstupuje jak veřejný, tak soukromý sektor, sociální podnikatele. Dále projekty veřejných institucí typu vysokých škol," uvedl ministr Havlíček.
Základními typy produktů budou zvýhodněné záruky za úvěry, zvýhodněné úvěry a finanční příspěvky spojené se zárukami či úvěry. Banka bude také připravena zpřístupnit financování též pro některé specifické typy malých a středních podnikatelů, jakými jsou bytová družstva, společenství vlastníků bytových jednotek nebo sociální podnikatelé. V případě bytových družstev jde zejména o zpřístupnění financování na úspory energie, v případě sociálních podnikatelů o mikroúvěry.
Akcionáři ČMZRB jsou ministerstva pro místní rozvoj, financí a průmyslu a obchodu. Podle Šlechtové by národní rozvojová banka měla mít jen jednoho akcionáře, a to resort financí. "Máme velká očekávání od vzniku této banky. Oblasti kam by se finanční nástroje měly v příštím programovém období zaměřit nejsou jenom malé a střední podniky, ale jsou to např. i problémy municipalit, které nejsme schopni zafinancovat v rámci rozpočtového určení daní nebo z dotací krajů či státu," dodala Šlechtová.
Současným posláním ČMZRB je usnadňovat přístup k penězům zejména malým a středním podnikatelům. Těm nabízí bankovní záruky, zvýhodněné úvěry a navazující bankovní služby.
mdk mal