ÚOHS zrušil zakázku radnice v Lounech na výběr dopravce

Brno/Louny 12. června (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zakázku radnice v Lounech na dlouhodobé zajištění dopravní obslužnosti města. Radnice porušila zásadu zákazu diskriminace, uvedl ÚOHS v rozhodnutí, které úřad zveřejnil na svém webu. Louny vypíšou novou zakázku, v níž podmínky upraví, řekla ČTK vedoucí odboru správy majetku Blanka Sunkovská.

Radnice v Lounech vypsala zakázku s předpokládanou hodnotou přes 100 milionů korun letos v lednu. ÚOHS se případem zabýval na základě podnětu společnosti BusLine.
Město chtělo po firmách jistotu ve formě bankovní záruky s platností půl roku, ačkoliv zadávací lhůta tendru byla stanovena jen na 120 dní. Podle úřadu tak radnice nedodržela zásadu přiměřenosti a zásadu zákazu diskriminace.
Radnice nyní nesmí s vybranou firmou uzavřít smlouvu. ÚOHS navíc zrušil celé zadávací řízení. Tendr tak úřad vrátil na samotný počátek. Radnice musí navíc uhradit náklady řízení u ÚOHS, které vyšly na 30.000 korun.
Louny nyní chystají vypsání nové veřejné zakázky. "Podmínkou bylo, že si vybraný dopravce koupí nové autobusy. Bankovní záruka tak pro nás byla zárukou, že firma bude schopna toto zvládnout," řekla ČTK Sunkovská. Podnět podle ní podala společnost, která ani nebyla účastníkem výběrového řízení.
Se současným dopravcem mají Louny smlouvu do konce letošního roku. Kvůli opakování soutěže jí budou muset prodloužit o čtvrt roku. S otvíráním obálek v opakovaném řízení počítá město kolem 20. července. "Ovšem opět může někdo podat podnět nebo se odvolat," podotkla vedoucí.
Radnice hledá dopravce na deset let. Požaduje, aby vozový park měl jistou úroveň ve vztahu k životnímu prostředí, aby neobtěžoval hlukem nebo zplodinami. "Je to služba pro občany a my víme, co je potřeba při průjezdu křižovatkami. Není možné, aby nám někdo vyčítal, že chceme bezbariérové autobusy a další věci," uvedla Sunkovská. Potíže s provozováním veřejné autobusové dopravy řeší také Ústecký kraj, který se rozhodl pro vytvoření krajského dopravce.
vrn fir hj