USA předloží nabídku na vrtulníky pro českou armádu koncem léta

Praha 16. června (ČTK) - Americká společnost Bell předloží konečnou nabídku na dodávku 12 vrtulníků pro českou armádu na konci léta. Součástí nabídky bude kromě helikoptér i jejich údržba a výcvik pilotů. V Praze to dnes na tiskové konferenci řekli náměstek ministra námořnictva USA Frank Morley a zástupce společnosti Bell Rich Harris.

"Nyní pracujeme na celém balíčku, který bude zahrnovat cenu vrtulníků i podpůrný balíček. Sestavujeme je do nabídky, kterou předložíme české vládě koncem léta," řekl Morley. Uvedl také, že během své nynější návštěvy Prahy o kontraktu jednal se zástupci ministerstva obrany i s představiteli české armády.
Spojené státy jsou jedním ze dvou účastníků tendru na dodávku 12 vrtulníků. Kromě firmy Bell se o ni uchází ještě italsko-britský koncern AgustaWestland. České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, cena kontraktu by měla být mezi deseti a 15 miliardami korun.
Bell v tendru nabízí vrtulník typu UH-1Y přezdívaný Yankee, který běžně využívá americké námořnictvo. Podle Harrise USA před třemi lety povolily i prodej vrtulníků do zahraničí. "V současnosti je zatím jediná země, která vrtulníky koupila, Pákistán," řekl Harris. Česko může být první evropská země, která tyto stroje zařadí do své výzbroje. Zájem o helikoptéry ale podle něj projevily i další evropské státy.
Podle Morleyho by nákup vrtulníků od amerického dodavatele posílil spolupráci mezi ozbrojenými silami Česka a USA. Využívání stejných strojů by usnadnilo spolupráci při vojenských misích.
Americká armáda využívá stroje typu UH-1Y od roku 2008, má jich přes stovku. Vrtulníky byly nasazeny například v Afghánistánu. Čeští občané budou mít podle Harrise příležitost prohlédnout si tyto stroje v září na dnech NATO v Ostravě.
str snm