Probační služba se brání proti rozhodnutí ÚOHS ohledně náramků

Praha 19. června (ČTK) - Probační a mediační služba podala rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) ohledně tendru na elektronický monitoring vězňů. ČTK to dnes sdělila Tereza Schejbalová, mluvčí ministerstva spravedlnosti, pod které služba spadá. Podle antimonopolního úřadu bylo posouzení nabídky vítězné firmy SuperCom netransparentní, což probační služba odmítá. Na její aktuální krok upozornil server Česká justice.

"V tendru na elektronický monitorovací systém jsme postupovali zcela transparentně, proto jsme proti prvostupňovému rozhodnutí ÚOHS podali rozklad," vzkázala přes Schejbalovou ředitelka probační služby Andrea Matoušková.
"Podařilo se vybrat dodavatele, který má bohaté zkušenosti s provozováním obdobných systémů a nabídl zdaleka nejnižší cenu. Právě tuto skutečnost nám přitom ÚOHS vytýká, když v podstatě tvrdí, že zadavatel se měl dodavatele dotázat, zda by některé položky neměly být dražší," doplnila mluvčí ministerstva.
Ministerstvo už dříve zdůraznilo, že rozhodnutí antimonopolního úřadu neruší tendr, který dále pokračuje.
Podle ÚOHS chybovala probační služba tím, že požadovala odůvodnění pouze některých dílčích položek nabídky SuperComu. Pro výši celkové nabídkové ceny prý byly podstatné i položky další, o které se zadavatel nezajímal, avšak bez jejichž odůvodnění nemohl uzavřít, že ze strany SuperComu došlo k odůvodnění existence mimořádně nízké nabídkové ceny.
Elektronické náramky mají nepřetržitě sledovat výkon trestu domácího vězení namísto nynějších namátkových kontrol ze strany probačních úředníků. Ministerstvo se o zavedení monitoringu snaží dlouhodobě, několik předchozích tendrů však zrušilo, naposledy proto, že nepřišla žádná nabídka. Aktuální veřejnou zakázku s předpokládanou cenou 100 milionů korun bez DPH vypsala probační služba loni v únoru. Vítěz vzešel ze soutěžního dialogu se šesti zájemci. Ministr Robert Pelikán (ANO) po roce oznámil, že pořízení zařízení a šestiletý provoz monitorovacího centra od SuperComu vyjde stát na 93 milionů korun. Rozhodujícím kritériem výběru vítěze byla právě nabídnutá cena.
tep snm