Praha schválila další zakázky související s Gordic za 240 milionů

Praha 20. června (ČTK) - Praha schválila další zakázky související s ekonomickým systémem Gordic za 240 milionů korun na čtyři roky. Pak chce vysoutěžit nový otevřený systém, na dnešní tiskové konferenci po jednání rady to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Opozice zákazku kritizuje.

"Pevně věřím, že je to poslední jednací řízení bez uveřejnění. Během čtyř let budeme soutěžit otevřený systém, soutěž bude vypsána do půl roku," uvedla.
Zakázku kritizovala bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková (dříve TOP 09, dnes Nezávislí). "Na podobném principu byla v roce 2012 schválená zakázka na podporu opencard, za kterou jsou někteří radní nepravomocně odsouzení. Tehdy to bylo nutné, protože akutně hrozil kolaps celého systému," uvedla v prohlášení pro ČTK.
Současné rozhodnutí je podle ní zbytečné. "Krnáčové leží tři roky na stole připravené otevřené výběrové řízení," dodala. Už dříve postup města v souvislosti s Gordicem kritizovali také opoziční Piráti.
Poslední IT zakázky související s Gordicem schválila rada v lednu tohoto roku. Šlo o dvě zakázky na dva roky každá za 100 milionů bez DPH, o které se může ucházet partnerská síť dodavatelů vybraná firmou Gordic.
Město v minulosti opakovaně a bez otevřené soutěže prodloužilo smlouvy na ekonomický systém. Naposledy předloni za 130 milionů korun bez DPH. Antimonopolní úřad Prahu potrestal pětimilionovou pokutou. Za podobný postup dal úřad pokutu i ministerstvu práce a sociálních věcí.
Firma Gordic se jako výhradní správce stará o účetnictví Prahy od roku 1993. Rada se původně chtěla prodloužení smluv vyhnout tím, že by provoz ekonomického systému zajistila prostřednictvím městské firmy Operátor ICT. Plán ale vloni ztroskotal. Pražští politici několik let mluví o otevřené soutěži, ze které by vzešel nový správce účetnictví. Zastupitelstvo tendr schválilo v roce 2014. Radní ale jen dál prodlužují stávající smlouvy.
Problematické IT systémy Prahu stály stovky milionů korun. Kolik přesně tomu bylo u ekonomického systému, není nikdo schopen vyčíslit. Už dříve se mluvilo o více než miliardě korun, Gordic ale takovou částku popřel.
van snm