ÚOHS znovu uložil ministerstvu zdravotnictví pokutu

Brno 20. června (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu uložil ministerstvu zdravotnictví čtvrtmilionovou pokutu za chyby v tendru z roku 2009 na procesní a personální audity ve fakultních nemocnicích Brno a Olomouc. Rozhodnutí úřadu je pravomocné, zjistila ČTK z jeho webu.

ÚOHS se případem zabýval už podruhé. Soudy mu případ vrátily z procesních důvodů. ÚOHS původně neprojednal rozklad ministerstva, který evidoval jako opožděný. V novém řízení už musel odvolání celé projednat, svůj závěr ale nezměnil.
Do tendru se mohly přihlásit jen firmy, které prokázaly členství v organizaci, jež sdružuje firmy poskytující služby v řízení a rozvoji lidských zdrojů. Tato podmínka ale nebyla podle ÚOHS nezbytná, ministerstvo proto postupovalo diskriminačně. "Předmět veřejné zakázky mohou splnit stejně dobře ti uchazeči, kteří členy takovéto organizace nejsou," uvedl úřad v původním rozhodnutí.
Zakázka je z roku 2009 a její výše nakonec dosáhla 23 milionů korun. Vzhledem k objemu zakázky ministerstvu hrozila pokuta přes milion korun.
vrn dr