Soutěž na zajištění autobusové dopravy na Liberecku řeší ÚOHS

Liberec 21. června (ČTK) - Zajištění regionální autobusové dopravy na Liberecku se opět komplikuje. Poslední soutěž řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), na který se obrátil BusLine. V poptávkovém řízení na zajištění dopravy na Liberecku nabídla firma nižší cenu než současný dopravce ČSAD Liberec. Kraj ale soutěž zrušil. Do rozhodnutí úřadu bude na základě staré smlouvy jezdit v regionu ČSAD Liberec, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

"Mohu potvrdit, že jsme v této věci obdrželi na počátku tohoto měsíce od společnosti BusLine návrh, na jehož základě bylo zahájeno prvostupňové řízení," uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.
Liberecký kraj objednává regionální autobusovou dopravu v rozsahu kolem 13 milionů kilometrů, zajišťuje ji osm dopravců. Největšími jsou právě BusLine, ČSAD Česká Lípa a ČSAD Liberec. Dopravu měl kraj smluvně zajištěnou do konce příštího roku. Zvýšení mezd řidičům, na němž se loni dohodla vláda s odbory, ale zvedlo dopravcům náklady, a ti se rozhodli staré smlouvy ukončit.
Liberecký kraj si na kompenzace zvýšených mezd pro dopravce připravil v rozpočtu 65,5 milionu korun. Každému z velkých dopravců ale mohl přidat na základě dodatků ke smlouvám nejvýše 5,7 milionu korun. "Víc smlouvy a zákon o veřejných zakázkách přidat nedovolují," řekl Pieter. Dopravcům ale částka zvýšené náklady nepokryla. Firmě BusLine stačily peníze do 15. března, ČSAD Liberec do poloviny června a zhruba stejně i ČSAD Česká Lípa.
S ČSAD Česká Lípa na západě a BusLinem na východě se už kraj dohodl na nových smlouvách, za vyšší ceny jezdí od 1. června. Jednání s ČSAD Liberec ale zablokoval BusLine, když se obrátil na antimonopolní úřad poté, co kraj soutěž kvůli příliš vysokým nabídkovým cenám zrušil. Kraj teď bude muset počkat na rozhodnutí úřadu, které může trvat dva měsíce. "Naším zájmem je zachování dopravní obslužnosti, to znamená, že v dalších týdnech budeme jednat o dalším řešení, budeme dělat všechno pro to, abychom dopravu v oblasti Liberecka zachovali," řekl hejtman Martin Půta (STAN).
ČSAD Liberec tak bude podle hejtmana dál jezdit zhruba za 26 korun na kilometr, v jednacím řízení přitom firma žádala 32,98 Kč, nabídka BusLinu byla o 19 haléřů nižší. "Máme od nich (ČSAD Liberec) potvrzeno, že jsou schopni za 26 korun jezdit ještě měsíc. Otázkou je, jak to bude vypadat v praxi, protože máme informace, že společnost na tom je ekonomicky špatně," řekl Půta. Už v zimě měl dopravce problém zajistit nasmlouvané spoje kvůli nemocnosti svých řidičů a poruchám autobusů. Za nedodržení jízdních řádů a nasazování starých vozů dostala firma vysoké pokuty.
Leona Vacková kš