Správce zkrachovalých oceláren SSM vypsal řízení na prodej firmy

Bratislava 22. června (zpravodaj ČTK) - Konkurzní správce zkrachovalých slovenských oceláren Slovakia Steel Mills (SSM) vypsal výběrové řízení na prodej části podniku, na jehož výstavbu v roce 2007 poskytla úvěr 168,6 milionu eur (4,4 miliardy Kč) Česká exportní banka (ČEB). Oznámení o vypsání mezinárodního výběrového řízení bylo dnes zveřejněno ve slovenském obchodním věstníku.

Zájemci o pozemky, movitý majetek, pohledávky a další majetek SSM musejí podle podmínek do 7. srpna podat přihlášku konkurznímu správci, kterým je společnost Slovenská správcovská a reštrukturalizačná. Lhůta na předkládání závazných nabídek pak uplyne před vánočnými svátky.
Ocelárny se sídlem ve městě Strážske na východě země zahájily výrobu v roce 2011 a po třiapůlletém provozu se dostaly do konkurzu. Kapacita podniku činí 620.000 tun polotovarů ročně a válcovna dokáže vyrobit 480.000 tun finálních produktů, mezi které patří například betonářská ocel.
ČEB v reakci na vypsání výběrového řízení uvedla, že se jí tak otevírá možnost získat zpět část peněz ze své pohledávky ve formě výnosu z konkurzního řízení. ČEB se v minulosti opakovaně pokoušela pohledávku za SSM prodat, loni ale tendr zrušila. Vyhověla tak žádosti konkurzního správce SSM a oznámila připravenost vydat mu pokyn k prodeji majetku železáren v rámci konkurzního řízení.
Adrian Bobok spr