Ministerstvo: Kontroly v Revírní bratrské pokladně ukázaly chyby

Praha 29. června (ČTK) - Kontroly ministerstva financí ve zdravotní pojišťovně Revírní bratrská pokladna (RBP) ukázaly pochybení. Podle MF pojišťovna porušovala zákon o veřejných zakázkách a vydávala neúčelně finanční prostředky. Ministerstvo to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. RBP je druhou nejmenší ze sedmi českých zdravotních pojišťoven. Má přibližně 431.000 klientů. Její vyjádření ČTK zjišťuje.

"Kontrola odhalila, že pojišťovna v mnoha případech téměř systematicky porušovala zákon o veřejných zakázkách. Na svém profilu zadavatele nezveřejňovala smlouvy, případně jejich zveřejnění antidatovala. RBP nesoutěžila poskytování právních služeb, rekondičních pobytů, ozdravných pobytů či náboru pojištěnců," uvedlo ministerstvo. Podle něj kontrolorům ani nepředložila úplný seznam veřejných zakázek.
Kontroloři konstatovali také neúčelné vydávání veřejných prostředků, jako například pořízení nadstandardního vybavení automobilu pro generálního ředitele v podobě nosiče na lyže či sportovního volantu.
"RBP proplácela svým manažerům rekondiční pobyty jako benefity z prostředků fondu prevence, což je v rozporu se zákonem o zaměstnaneckých zdravotních pojišťovnách," napsalo dále ministerstvo. Kvůli pochybením podalo proto několik podnětů na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a také na ministerstvo zdravotnictví kvůli podezření, že pojišťovna prováděla zákonem zakázané náborové akce.
Ministerstvo na začátku června zveřejnilo kontroly Oborové zdravotní pojišťovny (OZP), která je čtvrtou největší v Česku. Na antimonopolní úřad podalo podnět kvůli její zakázce na nábor nových klientů, u níž má podezření, že byla účelově rozdělená.
Po lednovém zjištění, že největší zdravotní pojišťovna VZP platila laboratořím OmniLab a Nemocnici svaté Alžběty, které byly kapitálově propojené, čtyřicetkrát vyšší částky, než je běžné, se kontroly zaměřily také na úhrady ostatních pojišťoven. V OZP zjistila stejný problém.
van mha