Hradecký kraj má první dotaci na investice do škol za půl mld. Kč

Hradec Králové 11. července (ČTK) - Královéhradecký kraj uspěl s žádostí o evropskou dotaci pro první z 16 projektů investic do odborných středních škol. Projektem s první přidělenou dotací je rekonstrukce cvičné kuchyně a pořízení nových technologií za asi 10,7 milionu korun ve Střední škole gastronomie a služeb v Nové Pace na Jičínsku. Celková hodnota všech 16 projektů je téměř půl miliardy korun. Novinářům to dnes řekla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši).

O dotace, které by u jednotlivých projektů měly pokrýt až 90 procent nákladů, kraj žádá v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). "Projekt v Nové Pace již má rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj a víme tak, že jeho realizace bude stoprocentní," uvedla Berdychová. Kraj u novopackého projektu již vyhlásil řízení na dodavatele technologií a chystá tendr na dodavatele stavebních prací.
Moderní výukové prostředí na školách by mělo podle kraje zvýšit atraktivitu, a tím také naplněnost především technických oborů, které se dlouhodobě potýkají s nezájmem uchazečů. Školy by díky dotacím z EU měly studentům a pedagogům poskytnout důstojné prostředí, které bude odpovídat podmínkám uplatnění v praxi.
Nejnákladnějšími z 16 projektů jsou rekonstrukce školního statku v Hořicích na Jičínsku a vybudování centra odborné přípravy polygrafických oborů ve Velkém Poříčí na Náchodsku. Každý z projektů by měl přijít na 100 milionů korun. Do hradecké průmyslovky kraj plánuje investovat 50 milionů korun.
Investovat by se mělo i do hradecké SOŠ a SOU Vocelova, Střední školy technické a řemeslné v Chlumci nad Cidlinou, hradecké zdravotnické školy či České lesnické akademie v Trutnově. Méně nákladné projekty se týkají například průmyslovek v Hronově, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně, Novém Bydžově, v Hořicích a hradecké Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku.
Zdeněk Rychtera mal