Vláda přerušila jednání o koncepci digitalizace stavebnictví

Praha 11. září (ČTK) - Vláda dnes přerušila jednání o koncepci digitalizace stavebnictví. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Koncepce počítá se zavedením metody BIM (informační modelování staveb) do stavební praxe v ČR. Cílem Stavebnictví 4.0 je dosáhnout vyšší produktivity, inovativnosti a konkurenceschopnosti sektoru. BIM má mj. snížit náklady na rekonstrukci staveb či u veřejných zakázek snížit riziko překročení nákladů.
"Zavedení metody BIM uspoří náklady na pořizování a rekonstrukce staveb a jejich provozování. Díky zavedení metody BIM do dosud nedigitalizovaného sektoru stavebnictví bude stát jako dobrý hospodář za stejné peníze schopen postavit a udržovat více staveb než dosud," uvádí dokument.
Zavádění metody BIM má pro stavebnictví obdobný význam jako iniciativa Průmysl 4.0 pro průmyslová odvětví. BIM může být někdy zjednodušeně chápán jako 'digitalizace'. Zavedení metody BIM je základní podmínkou digitalizace stavebnictví, tzv. Stavebnictví 4.0.

Podle dokumentu novinka pro zadavatele z veřejného sektoru znamená, že výstavba a správa budov by měla být efektivnější, riziko překročení nákladů na projekty zejména veřejné infrastruktury nižší a transparentnost využívání veřejných finančních prostředků vyšší. Úspora díky použití metody BIM se uvádí ve výši 20 procent z celkových nákladů na celý životní cyklus stavby.
V rámci systému BIM vzniká digitální vícerozměrný model stavby, který obsahuje geometrické a popisné informace, který slouží jako otevřená databáze informací o stavbě pro její návrh, provedení, provozování a vzájemné propojení těchto etap.
Model BIM je tak digitální obdobou skutečné stavby. "BIM kombinuje využití počítačového 3D modelování s informacemi o stavbách za účelem zlepšení spolupráce, koordinace a procesu rozhodování při výstavbě a jejich provozování," píše se v materiálu. Model v sobě zahrnuje i negeometrická data. Mezi ně patří i celá řada řídicích a podpůrných dokumentů stavby jako například stavební deník, harmonogram, výstupy z rozhodovacích procesů stavebních úřadů a další.
mdk mha