Objem zadaných veřejných zakázek do srpna vzrostl o 91 procent

Praha 11. září (ČTK) - Veřejní investoři v Česku zadali do konce července firmám 15.988 zakázek za 182 miliard korun. Jejich hodnota vzrostla meziročně o 91 procent. Počet se zvýšil o 174 procent a byl nejvyšší za poslední tři roky. Hodnota vyhlášených výběrových řízení meziročně klesla zhruba o desetinu na 172,5 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici.

"Výrazný nárůst objemu veřejných investic do jisté míry souvisí i s proinvestiční politikou vlády a volbami. Růst veřejných investic je vidět zejména ve stavebnictví, kde se podařilo oživit sektor a vrátit jej k růstu," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.
K odvětvím s největším podílem veřejných zakázek patří dlouhodobě stavebnictví. Na konci července na stavebnictví připadaly téměř dvě pětiny ze všech zadaných zakázek. Za sedm měsíců letošního roku bylo v Česku zadáno osm velkých stavebních zakázek s cenou nad miliardu korun. Největší byla rekonstrukce rozvodny Kočín u Jaderné elektrárny Temelín za 3,56 miliardy korun, kterou získalo sdružení firem Egem, ASE a Vuje.
Mezi další velké zadané stavební zakázky patří stavba úseku dálnice D48 Rybí - Rychaltice za 2,5 miliardy korun pro sdružení Metrostav, Swietelsky a Colas nebo rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze za 1,27 miliardy korun pro společnosti Hochtief, Strabag Rail a Avers. V celém loňském roce bylo miliardových zakázek sedm.
Počet vypsaných veřejných zakázek se v prvním pololetí meziročně snížil o 17 procent na 4565, jejich hodnota klesla zhruba o desetinu na 172,5 miliardy korun. Největší výběrové řízení za 4,6 miliardy korun v červenci vypsalo ministerstvo vnitra na poskytování služeb komunikační infrastruktury veřejné správy. "Oblasti veřejných zakázek by velmi pomohlo plánování investic. Stále jsme svědky toho, že v jednom roce se staví v daném segmentu tak, že ani nejde sehnat potřebné kapacity. A ve druhém roce investice spadnou na třetinu. Na takovou houpačku bohužel neumíme reagovat," dodal generální ředitel BAK stavební společnost Radek Mrázek.
ciz mha