Praha 7 nesouhlasí s plánem na pronájem Nemocnice Na Františku

Praha 4. prosince (ČTK) - Vedení Prahy 7 nesouhlasí s tím, aby Praha 1 prostřednictvím koncesionářské smlouvy pronajala soukromníkovi Nemocnici Na Františku. Schválilo to dnes zastupitelstvo městské části. Podle zastupitelů nemocnici využívá mnoho obyvatel Prahy 7 a podmínky koncese, jak je nastavila Praha 1, nejsou výhodné a nezaručují do budoucna kvalitní služby. Praha 1 vypsala tendr na provozovatele v polovině listopadu a vybrat ho chce do 15. ledna příštího roku.

Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL/Trojkoalice) je zařízení pro Prahu 7 klíčové. V posledních letech podle něj došlo ke snížení počtu poskytovaných zdravotních výkonů nemocnice a navrhovaná koncese je navržená tak, že zavazuje nového provozovatele zachovat jenom stávající kapacity. Nemocnice je přitom z velké části nevyužita. "Pokud koncesionář zvládne sestěhovat zdravotní výkony do jedné části, tak v druhé může udělat třeba hotel nebo cokoliv jiného," uvedl starosta. Zvolená forma podle něj nebude motivovat provozovatele k tomu, aby zdravotní služby pro obyvatele rozšiřoval a zlepšoval.
Praha 1 zařízení provozuje sama, což je podle tamní radnice ekonomicky neúnosné. Dnešní usnesení zastupitelstva Prahy 7 vyzývá radu hlavního města, aby nabídla městské části spolupráci při řešení dalšího fungování nemocnice. Zastupitelé zároveň vyzvali své kolegy z Prahy 1, aby koncesní řízení zrušili.
Podle Čižinského by bylo nejlepší, kdyby Nemocnici Na Františku převzal magistrát. Ten nyní neprovozuje žádnou nemocnici. Podle předsedy klubu ANO pražského zastupitelstva a zastupitele Prahy 7 Michala Haška nemá vedení magistrátu možnost zasahovat do toho, jak rozhodne Praha 1.
Celková hodnota koncese na 35 let je odhadována na 10,5 miliardy korun. Firmy mohou nabídky podávat do 14. prosince, vítěz by měl být znám 15. ledna a smlouva vstoupit v platnost od 1. března. Městská část stanovila nájemné půl milionu korun měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově ve výši 50 až 60 milionů korun ročně. Konkrétní podoba smlouvy však vzejde až z výběrového řízení.
Nemocnice na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, pouze Městskou polikliniku. Nemocnice má 120 lůžek akutních a 60 léčebny dlouhodobě nemocných, což jsou necelá dvě procenta pražského lůžkového fondu.
psc mha