ŠV případu předražené reklamy čelí žalobě 23 lidí,soud asi na jaře

Ostrava 6. prosince (ČTK) - Státní zástupce ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v těchto dnech podal obžalobu na 23 lidí v případu obchodů s předraženou reklamou. Před Krajským soudem v Ostravě stanou zřejmě na jaře příštího roku. Podle obžaloby způsobili škodu 360 milionů korun. Machinace policie odhalila při vyšetřování korupční kauzy ostravského lobbisty a podnikatele Martina Dědice. Dědic údajně manipuloval se zakázkami městských společností v Ostravě. ČTK dnes o podání obžaloby informoval žalobce Vít Koupil.

Samotný Dědic v této kauze jako obžalovaný nefiguruje. "Z krácení daně, poplatku a jiné povinné platby a účasti na zločinecké organizované skupině jsme obvinili celkem 23 lidí," řekl Koupil. Jde o lidi, kteří podle kriminalistů od sportovních svazů nakupovali reklamní práva a nastrčené lidi z dalších firem. Obžalovaní jsou i ti, kteří údajně mnohonásobně předraženou reklamu kupovali v dalších fázích obchodu a také zástupci agentury, jež služby zprostředkovala. "Podle obžaloby se dopouštěli daňové trestné činnosti. Reklamy byly v průměru až devětkrát předražené. Výnosy se pak vybíraly v hotovosti a část peněz pak putovala zpětně k zadavatelům reklamy," popsal Koupil transakce. Dodal, že obchody byly pravděpodobně motivovány snahou snížit platby daně z přidané hodnoty i daně z příjmu. Navíc prý sloužily i k vyvádění peněz z firem.
Machinace během výslechu u hlavního líčení v rámci případu Dědic popsaly majitelky reklamní společnosti Propag-Storm Hana Kačenová a Lenka Oborná. Řekly, jak řadu let fungoval obchod s předraženou sportovní reklamou. S jejich pomocí firmy, včetně Business Advisor, kterou vlastnil Dědic, údajně legalizovaly zisk z trestné činnosti či se snažily vyhnout povinnosti platit daně.
O obchody Kačenové a Oborné se policie začala zajímat už před lety právě v souvislosti s vyšetřováním Dědicova případu. Jejich prostřednictvím Dědic totiž podle státního zástupce legalizoval úplatky přijaté za zprostředkování veřejných zakázek. Do reklamy podle dostupných informací investoval během několika let víc než 40 milionů korun, což bylo 90 procent ze zisku firmy.
V září 2015 kriminalisté obě ženy za daňové úniky obvinili. Vrchní státní zastupitelství později obvinění zrušilo. Na konci loňského roku bylo vzneseno znovu. Společně s majitelkami agentury bylo obviněno dalších 21 lidí.
Na počátku řetězce byly firmy, které nakoupily reklamní práva na méně zajímavé sportovní zápasy. V řetězci pak bylo podle policie několik dalších nastrčených firem, které hodnotu reklamy uměle navýšily. Poslední v řadě byl Propag-Storm, který předraženou reklamu prodával konečným zákazníkům, kteří ale okolo 80 procent investované částky dostávali zpět, uvedla policie.
Dědic v jiném soudním případu čelí obžalobě, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky je ovlivňoval. Jeho firma tak podle obžaloby získala 30 milionů korun. Lobbista obvinění odmítá.
dvc hj