Soud přezkoumá pokutu 200.000 Kč pro ministerstvo financí

Brno 13. prosince (ČTK) - Krajský soud v Brně přezkoumá pokutu 200.000 korun, kterou dostalo ministerstvo financí od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Je za tři zakázky na vývoj informačního systému Viola v letech 2012 až 2014, které ministerstvo zadalo bez otevřeného tendru rovnou firmě Krabat cz, s.r.o. Ministerstvo s pokutou nesouhlasí a podalo žalobu k soudu, řekla dnes ČTK mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Ministerstvo zakázky vypisovalo postupně v jednotlivých letech. Postupovalo bez otevřené soutěže v jednacím řízení bez uveřejnění. ÚOHS ve svém rozhodnutí konstatoval, že takový postup nebyl správný.
Ministerstvo podle úřadu neprokázalo, že zakázku například z technických důvodů nebo z důvodu ochrany výhradních práv mohla dělat pouze vybraná firma.
Informační systém Viola souvisí s přijímáním peněz z Evropské unie, Norska či Švýcarska.
vrn kš