V H.Králové začala příprava stavby parkovacích garáží pro 320 aut

Hradec Králové 8. prosince (ČTK) - Demolicí objektů na nádvoří Gayerových kasáren v centru Hradce Králové začaly dnes přípravné práce pro stavbu parkovacího domu pro 320 automobilů. Souběžně začaly práce na přeložkách sítí a na archeologickém průzkumu. Stavba samotného parkovacího domu by mohla začít na jaře 2018 a hotová by měla být do jednoho roku. ČTK to dnes řekl člen představenstva společnosti ISP Hradec Králové Jiří Holubec. Parkovací dům má pomoci řešit nedostatek míst v historickém centru stotisícového města.

Stavbaři za pomoci speciálního demoličního bagru dnes na nádvoří kasáren začali bourat historicky bezcenný objekt z 50. let minulého století. V poslední době budova sloužila jako zázemí technických služeb a byla v ní veterinární klinika.
Investorem garáží v odhadované hodnotě přes 100 milionů korun je soukromá firma ISP Hradec Králové, která v Hradci Králové provozuje parkovací systém od ledna 2007 na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené hradeckou radnicí. ISP má za peníze vybrané z parkování postavit v Hradci nejméně 1000 parkovacích míst. Polovinu závazku splnila v roce 2009, když nákladem 121 milionů korun otevřela garáže Katschnerka.
V rámci systému ISP jsou v Hradci Králové v provozu dva parkovací domy, a to RegioCentrum v objektu hejtmanství s kapacitou 425 míst a Katschnerka s 500 místy. Ceny parkovného určuje město, které do systému parkování žádné své peníze nevkládá.
Sama radnice řeší možnou výstavbu parkovacích domů i v jiných částech města, kde jsou problémy s parkováním. Parkovací domy by mohly být v Jižní ulici u polikliniky na Slezském Předměstí, před fakultní nemocnicí u Zborovské ulice a v areálu Univerzity Hradec Králové. Konkrétní rozhodnutí o stavbě jednoho či více parkovacích domů by mohlo padnout v roce 2018.
V areálu Gayerových kasáren projdou přestavbou samotná kasárna a také sousední Vrbenského kasárna. Hlavním investorem přestavby bude Královéhradecký kraj. Plány počítají s tím, že v Gayerových kasárnách vznikne moderní depozitář krajského Muzea východních Čech, který bude částečně přístupný veřejnosti. V dosud nevyužívaném objektu Vrbenského kasáren má být vystavená dosud nezpřístupněná přírodovědecká sbírka muzea, vzniknout by v něm mělo i návštěvnické centrum.
Zdeněk Rychtera kš