Litoměřice budou hledat pro nemocnici nájemce, prodávat se nebude

Litoměřice 20. prosince (ČTK) - Litoměřice budou příští rok hledat pro nemocnici nájemce, který by mohl investovat do obnovy majetku. Město chce zachovat současný rozsah poskytovaných služeb. Prodávat nemocnici ani její část radnice nebude. ČTK to řekl ředitel nemocnice a radní Radek Lončák (ODS).

Městská nemocnice v Litoměřicích funguje od 1. října jako akciová společnost. Náklady na její provoz jsou podle vedení radnice vysoké, proto se zvažuje pronájem provozu. "V žádném případě nebudeme hledat strategického partnera, protože to s sebou nese majetkovou spoluúčast. Nemocnice zůstane v majetku města a pronajalo by se poskytování služeb," uvedl Lončák.
V rozpočtu na příští rok je pro nemocnici 16,5 milionu korun. "Zátěž to pro rozpočet je, ale se zachováním nemocnice samozřejmě dlouhodobě počítáme," řekl starosta Ladislav Chlupáč (ODS). V současnosti začínají na městě jednání, jakým způsobem bude pronájem proveden. Konkrétní podmínky by mělo stanovit výběrové řízení. Tou základní je podle Lončáka zachování současných služeb, které nemocnice poskytuje. "Pak to bude ještě délka nájmu, která by musela být zajímavá pro případné uchazeče," dodal Lončák.
Litoměřické zdravotnické zařízení dlouhodobě hospodaří bez ztráty. Město léta dávalo z rozpočtu milion korun na investice, na letošní rok doplatila radnice 14 milionů korun na pořízení magnetické rezonance a navíc deset milionů korun na provoz.
Prodat nemocnici se rozhodl v Ústeckém kraji Rumburk. Dva subjekty, a to Penta a Agel, splnily podmínky tendru a mohou se tak přihlásit do druhého kola, jehož uzávěrka je 28. února 2018.
fir abz