Nezrušit nařízení o mzdách řidičů považuje Hanák za správné

Brno 5. ledna (ČTK) - Náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD) považuje za správné, že se vláda rozhodla nezrušit nařízení o zvýšení mezd řidičů autobusů. Vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) o tom, že peníze řidičům zajistí kraje, však podle něj ukazuje, že hlasu krajů naslouchá jen málo, napsal dnes ČTK Hanák.

Řidiči si podle Hanáka zaslouží za svou práci adekvátní odměnu, navíc upozornil na to, že řidiči v Česku dlouhodobě chybí. Zároveň upozornil na problémy, které nařízení kraji přineslo vzhledem k tomu, že nikdo nevyřešil, jak se peníze k dopravcům dostanou. "Dlouhodobě upozorňujeme na skutečnost, že máme smlouvy s dopravci vysoutěžené podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Kraji neumožňuje vstoupit do smluv nad rámec 109 milionů uvolněných v loňském roce a 85 milionů, které kraj na navýšení mezd řidičů poskytne letos. Tímto jsme vyčerpali veškeré možnosti, které umožňuje zákon, a další peníze na mzdy řidičů dát nemůžeme," uvedl Hanák.
Kvůli tomu například někteří dopravci smlouvy vypověděli a kraj musí vypsat soutěže na obsluhu některých oblastí kraje znovu.
Jihomoravský kraj proto dlouhodobě a usilovně apeloval na vládu, aby krajům kompenzovala vyšší náklady na mzdy řidičů prostřednictvím účelové dotace, která by umožnila směřovat peníze přímo dopravcům. "Další variantou řešení situace by byla přímá úhrada ministerstvem dopravy. Tento názor však nebyl vyslyšen ani Asociací krajů, ani vládou," řekl Hanák.
Peníze kraje dostaly na opravy silnic, což však situaci na jižní Moravě nevyřešilo. "Je jen otázkou času, kdy stejný problém dolehne i na ostatní kraje, neboť stávající zákony ukládají všem krajů autobusové dopravce vybírat na základě transparentní soutěže. Dostanou se do stejné legislativní pasti, v níž je dnes Jihomoravský kraje," uvedl Hanák. Věří, že do budoucna vznikne systémové řešení, které vláda vyslyší a bude fungovat v celé republice.
Zdeněk Meitner kš