Opozice chce seznam problematických projektů ROP Střední Morava

Olomouc 5. ledna (ČTK) - Část opozičních zastupitelů Olomouckého kraje dnes požádala vedení Regionálního operačního programu Střední Morava (ROP) o seznam zhruba dvou desítek projektů, u kterých auditoři zjistili různé nesrovnalosti. Problematické projekty kvůli tomu budou vyřazeny z evropského financování. "Téma otevřeme také na zasedání krajského zastupitelstva," řekl dnes ČTK předseda klubu zastupitelů Starostové ProOlomoucký kraj Radim Sršeň. Podle ředitele Úřadu Regionální rady Ivana Matulíka seznam nelze zatím zveřejnit.

Ministerstvo financí ve čtvrtek navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování 44 projektů ze šesti programů. Tyto projekty vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Týká se to i padesátimilionové dotace pro Čapí hnízdo, kvůli které obvinila česká policie premiéra Andreje Babiše (ANO).
Auditoři upozornili na nesrovnalosti u dvou desítek projektů v celkové hodnotě čtyři miliony eur (102 milionů korun), které byly v předchozích letech dotovány v Olomouckém a Zlínském kraji prostřednictvím ROP Střední Morava. "Požádali jsme Úřadu Regionální rady o seznam těchto projektů," uvedl Sršeň. Podle Matulíka podrobný seznam nelze zveřejnit, protože tyto projekty jsou stále ve správním či trestním řízení.
Podle Sršně není překvapivé, že polovina z 44 stahovaných investic připadá na středomoravský region. "Už před dvěma roky jsme apelovali na radní Olomouckého kraje ohledně zneužívání grantových a dotačních programů. Upozorňovali jsme na praktiky některých politiků, kteří neprůhledně získávali a používali dotace, čímž ohrozili důvěryhodnost dotačních programů a diskriminovali jiné obce a města, které hrají fair play," podotkl.
Na seznamu jsou podle Matulíka projekty v Olomouckém a Zlínském kraji zaměřené na dopravu, cestovní ruch i školství. "Většinou jsou to problémy s veřejnými zakázkami. Řekl bych, že je to tak na 95 procent," uvedl Matulík, podle kterého se akce na seznam projektů s otevřenými nesrovnalostmi dostaly například kvůli tomu, že je posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V některých případech byl podán podnět policii, která prověřuje, zda byl spáchán trestný čin.
Policie stíhá kvůli uplácení při rozdělování evropských dotací přes ROP Střední Morava zhruba deset lidí. K původním pěti, kteří byli obviněni na jaře 2015, postupně přibylo dalších pět lidí. Mezi obviněnými jsou úředníci, kteří se na rozdělování milionů podíleli, i žadatelé, kteří za ně stavěli či opravovali hotely a penziony. Dotace činily několik desítek milionů korun. Projekty, kterých se vyšetřování týkalo, byly podle Matulíka už dříve vyjmuty a na aktuálním seznamu projektů s nesrovnalostmi nejsou.
ROP Střední Morava podpořil v uplynulém programovém období 1266 projektů, které získaly od roku 2007 dotace v souhrnné výši 18,3 miliardy korun. Případné vyjmutí dvacítky projektů nebude mít podle Matulíka vliv na částku, kterou ROP Střední Morava získal z evropských fondů.
beh hj