Rafaj potvrdil pokutu 700.000 korun pro ministerstvo obrany

Brno 8. ledna (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 700.000 korun pro ministerstvo obrany. Je za smlouvu na technickou podporu provozu Štábního informačního systému Armády České republiky bez otevřené soutěže. Úřad to dnes uvedl na svém webu. Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) chce případné důsledky vyvodit poté, co se se vznikem zakázky seznámí.

Ministerstvo bez tendru prodloužilo smlouvu se společností HEWLETT-PACKARD s.r.o. na základě původní smlouvy uzavřené v druhé polovině 90. let se společností EDS s.r.o., která je právním předchůdcem Hewlett-Packard. Ministerstvo to odůvodnilo ochranou autorských práv.
Podle antimonopolního úřadu ale ministerstvo údajné důvody spočívající v existenci výhradních práv firmy nepodložilo žádnými objektivními skutečnostmi, jen svým tvrzením a čestným prohlášením vybraného uchazeče společnosti. Z rozhodnutí ÚOHS vyplývá, že si ministerstvo existenci jediného možného dodavatele způsobilo samo.
"Ministryně obrany si nechá genezi zakázky doložit a následně vyvodí důsledky," uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Petr Sýkora.
Ministerstvo se dopustilo závažného porušení zákona, jelikož způsobem spácháním přestupku bylo zadání veřejné zakázky v režimu, v němž bylo zcela eliminováno soutěžní prostředí, uvedl v rozhodnutí Rafaj.
Důsledkem jednání ministerstva podle něj bylo omezení hospodářské soutěže, což představuje nejzávažnější porušení zákona. "Vybraný uchazeč nebyl vystaven žádné konkurenci, neproběhla žádná soutěž o cenu, a vybraný uchazeč tak nemusel stanovit cenu pro obviněného ekonomicky nejvýhodnější," uvedl Rafaj.
Za obdobné provinění dostalo ministerstvo obrany koncem loňského roku ještě pokutu 90.000 korun. Týká se zakázky na technickou podporu programového vybavení Biologického a monitorovacího informačního systému pro Vojenský zdravotní ústav a zdravotnickou službu. Ministerstvo bez tendru uzavřelo smlouvu se společností Microis, s.r.o.
vrn mtj dr