Hradecký kraj chce v dubnu vyhlásit tendr na autobusové dopravce

Hradec Králové 9. ledna (ČTK) - Královéhradecký kraj by chtěl několikamiliardový tendr na zajištění dotované linkové autobusové dopravy na roky 2019 až 2028 vyhlásit v dubnu. Vítězové tendru by měli být známi do konce letošního roku a následně by mohli začít jezdit od nejbližších změn jízdních řádů. Pro administraci tendru kraj v pondělí vybral brněnskou advokátní kancelář Fiala, Tejkal a partneři a zaplatí jí za to 847.000 korun. Novinářům to dnes řekl hejtmanův náměstek pro dopravu Martin Červíček (ODS).

Chystaný tendr je v pořadí druhý. První desetiletý tendr vyhlásilo minulé vedení kraje v roce 2015, ale kvůli řadě chyb soutěž v roce 2016 zrušil antimonopolní úřad. Podle něj kraj porušil zákon o veřejných zakázkách několika netransparentními a diskriminačními požadavky v zadávacích podmínkách.
Nový tendr by měl mít podle Červíčka obdobnou hodnotu jako zrušený tendr, tedy na úrovni šesti miliard korun. Připomněl, že firma vybraná na administraci tendru má zkušenosti s přípravou stejné zakázky pro Jihomoravský kraj. Samotný kraj o přípravě tendru diskutuje s dopravci i odboráři, kteří kritizovali zrušený tendr.
Protože kraj nemohl v roce 2016 smlouvy končící k 31. prosinci 2016 dopravcům prodloužit, rozhodl se zadat dopravu od 1. ledna 2017 bez otevřené soutěže takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění dvanácti dopravcům, kteří pro kraj už jezdili. Ti dopravu zajišťují i nyní.
Na dotaci linkové autobusové dopravy si kraj v letošním rozpočtu vyčlenil 354 milionů korun. Rozsah dotované linkové dopravy pro letošní rok činí asi 18,9 milionu kilometru, což je na loňské úrovni. Nejvíce pro kraj jezdí firmy Arriva Východní Čechy Chrudim, BusLine, CDS Náchod, ČSAD Ústí nad Orlicí a Osnado.
Zdeněk Rychtera ktp