Ministerstvo vnitra se brání pokutám od ÚOHS u soudu

Brno 13. března (ČTK) - Ministerstvo vnitra se brání dvěma milionovým pokutám od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) u soudu. Podalo proti nim žalobu, řekla ČTK mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová. První pokuta je za rámcovou smlouvu o poskytování technické podpory a o rozvoji vízového informačního systému. Ministerstvo bez tendru uzavřelo v roce 2016 smlouvu se společností IBM. Druhá pokuta je za smlouvu se společností Hewlett-Packard, která byla také bez soutěže.

Ministerstvo podpis smlouvy s IBM odůvodnilo výhradními právy. Podle ÚOHS si ale úřad tuto bariéru soutěže vytvořil sám svým předchozím postupem při uzavření původní smlouvy v roce 2006. "Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl Rafaj.
Při uložení pokuty antimonopolní úřad zohlednil, že ministerstvo už částečně napravilo původní příčinu, když vyjednalo úpravu nevhodných smluvních podmínek s cílem odstranit exkluzivitu IBM.
ÚOHS dal ministerstvu koncem prosince loňského roku ještě jednu milionovou pokutu. Je za zakázku na technickou podporu pro národní komunikační rozhraní Schengenského informačního systému druhé generace v letech 2016 až 2018. Zakázku vyhrála bez soutěže společnost Hewlett-Packard. Také v tomto případě resort podle ÚOHS neprokázal, že by ji nemohl dělat někdo jiný. I zde věc skončila podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně.
Milionové pokuty patří k poměrně vysokým, jindy ÚOHS dává sankce jen v řádu desítek tisíc korun. Resort vnitra má platit i 90.000 korun za obdobné chyby v zakázce na autorský dohled a servisní služby pro Informační systém o informačních systémech veřejné správy a Informační systém o datových prvcích pro roky 2015 až 2018.
vrn hj