Krajská zdravotní zjištěnou chybu sice přičetla ke své tíži a nikoho z tendru nevyloučila, ÚOHS však rozhodl, že takto nelze postupovat

Brno/Ústí nad Labem 14. března (ČTK) - Ústecká Krajská zdravotní chybovala v zakázce z roku 2016 na dodávku zdravotnických přístrojů, konkrétně při výběru dodavatele magnetické rezonance. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr vítěze, zjistila ČTK z jeho webu. Rozhodnutí je pravomocné. Krajská zdravotní již zakázku zrušila.

ÚOHS se případem zabýval na základě podnětu společnosti Siemens Healthcare, s.r.o., tendr původně vyhrál konkurenční Philips.
Krajská zdravotní chybovala tím, že při posuzování nabídek připustila více možných výkladů jedné ze zadávacích podmínek. "Postup zadavatele mohl podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.
Právní zástupkyně Krajské zdravotní Kateřina Rothová ČTK řekla, že společnost nastavila parametr stejně jako již dříve jiné nemocnice. "Až v průběhu hodnocení nabídek vyšlo najevo, že způsob, jakým byl parametr definován, lze vykládat dvěma různými způsoby," řekla. Ačkoli hodnotící komise respektive zadavatel přičetl tuto skutečnost ke své tíži, a tak nevyloučil žádného uchazeče ze zadávacího řízení, a zároveň Krajská zdravotní dala zpracovat expertní posudek, podle názoru ÚOHS nebylo možné takto postupovat, uvedla Rothová.
Společnost rozhodnutí antimonopolního úřadu přijala. "Jelikož nemohla být zadávací dokumentace v této fázi zhojena, byla veřejná zakázka dne 12. března 2018 zrušena. Nová veřejná zakázka se vyhlašuje neprodleně," dodala Rothová.
Krajská zdravotní je jedním z největších poskytovatelů lékařské péče v České republice. Spadá pod ni pět nemocnic v Ústí nad Labem, Děčíně, Chomutově, Teplicích a Mostě, zaměstnává asi 6800 lidí.
vrn trm kš