Tuhý: Policie potřebuje obměnit alespoň polovinu vozového parku

Praha 1. dubna (ČTK) - Policie potřebuje obměnit minimálně polovinu vozového parku, který čítá 10.000 aut. V rozhovoru s ČTK to řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Prvních několik set aut by podle něj mohlo být vyměněno díky tendru, který nedávno vypsalo ministerstvo vnitra. Týká se 2500 aut za maximální cenu 2,25 miliardy korun. Obálky s nabídkami se mají otvírat 10. května.

Vozy by měly být dodány do roku 2021. Podle Tuhého nejde jen o auta pro policii, ale také o vozy, které potřebuje ministerstvo. Policisté mají zájem o polepené speciály i osobní auta bez policejního rozlišení, kterými jezdí například kriminalisté. "Půjde o první etapu několika set aut," podotkl Tuhý.
Policejní prezident věří, že aktuální tendr by mohl zahájit postupnou výměnu vozidel, která je potřeba. Ojetá auta, která mají být vyměněna, podle něj mají najeto přes 250.000 kilometrů nebo policistům slouží přes šest let.
Obměny v poslední době doznal třeba vozový park speciálních aut, které policisté používají ke stíhání silničních pirátů. Policie nakupovala také terénní vozy nebo limuzíny pro chráněné osoby. V posledních letech policii dodávala své vozy hlavně domácí Škoda Auto a také konkurenční Hyundai. Limuzíny pro převoz chráněných osob nebo ústavních činitelů zase dodala automobilka BMW.
mar rot