Praha zaplatí za projekt na obnovu lávky v Troji 6,3 milionu Kč

Praha 17. dubna (ČTK) - Pražský magistrát zaplatí za projektovou dokumentaci pro obnovu Trojské lávky zhruba 6,3 milionu korun. Zakázku od města získá sdružení společností Novák-Bomart. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Lávka mezi Trojou a Císařským ostrovem se zřítila loni 2. prosince a při neštěstí se zranilo několik lidí.

"Předmětem veřejné zakázky je zhotovení projektové dokumentace a zajištění inženýrské činnosti pro obnovu Trojské lávky," píše se v materiálu.
Kdy bude lávka hotova, zatím není jasné. Podle vyjádření zástupců města letos v lednu, by měla být provizorní lávka vybudována až za rok a půl.
Lávku nyní nahrazuje přívoz pro několik desítek lidí, který ale nemůže plout při vyšších průtocích vody. V květnu 2018 jej proto nahradí velkokapacitní přívoz pro 200 cestujících, který bude upevněn na ocelovém laně. Příčina pádu lávky stále není známa.
Praha má se stavem mostů a lávek dlouhodobě problémy. Na několik týdnů byl uzavřen Libeňský most, který bylo nutné podepřít. Opravu potřebují rovněž Hlávkův a Palackého most a chystá se rekonstrukce Barrandovského mostu. Zahájena již byla oprava lávky v Radotíně.
brn mal