Brněnská městská policie dostala od ÚOHS pokutu

Brno 20. dubna (ČTK) - Brněnská městská policie dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stotisícovou pokutu. Je za komunikační systém Tetra, který strážníci používají. Zakázku strážnici loni zadali bez soutěže, vyplývá z webu ÚOHS. Vyjádření městské policie ČTK zjišťuje.

Strážníci podepsali smlouvu se společností KonekTel, a.s. v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Podle ÚOHS k tomuto postupu nebyly splněny zákonné podmínky, protože smlouvě nepředcházel otevřený tendr.
"Tento postup mohl ovlivnit výběr dodavatele," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová. Rozhodnutí už koncem března nabylo právní moci. Městská policie musí pokutu zaplatit do konce května. Cena zakázky se pohybovala kolem pěti milionů korun.
Vybraná firma podle Kubišové nebyla vystavena konkurenci, nebyla žádná soutěž o cenu ani ekonomickou výhodnost nabídek, a proto mohlo dojít k plýtvání veřejnými penězi. "Nelze vyloučit, že pokud by zadavatel postupoval v souladu se zákonem, mohl obdržet nabídky i od dalších dodavatelů, kteří by mohli nabídnout nižší cenu požadovaného plnění," uvedla v rozhodnutí Kubišová.
vrn sd