Penta Lužickou nemocnici Rumburk nepřevezme, jednání zkrachovala

Rumburk (Děčínsko) 20. dubna (ČTK) - Jednání mezi Rumburkem a společností Penta Hospitals o převzetí Lužické nemocnice zkrachovalo. Město chce znovu o pomoci se zadluženou nemocnicí jednat s Ústeckým krajem, uvedl dnes pro ČTK mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil.

Město vyhlásilo výběrové řízení na koupi nemocnice. Nabídku do něj podala pouze společnost Penta Hospitals, městu se ale nelíbila. Firmě dala radnice čas připravit novou nabídku. "Penta městu v dopise oznámila, že svou nabídku na koupi Lužické nemocnice s poliklinikou a.s. již měnit nebude. Původní nabídka byla pro město neakceptovatelná," uvedl Stínil.
Penta nabídla za nemocnici jednu korunu s tím, že uhradí ztrátu za loňský rok. Zároveň firma žádala od radnice sto milionů korun na investice do zařízení. "Mrzí nás, že veřejný tendr takto dopadl, nicméně bylo naší povinností vůči obyvatelům Šluknovského výběžku vyčerpat všechny možnosti, abychom našli silného strategického partnera, který v Lužické nemocnici zachová stávající rozsah zdravotní péče," uvedl starosta města Jaroslav Sykáček (ČSSD).
Lužická nemocnice je spádovou pro zhruba 55.000 lidí. Kvůli nedostatku lékařů se už loni uzavřelo porodnické oddělení. Rumburk se rozhodl zařízení prodat kvůli ztrátovosti. "Nyní zvažujeme další kroky, jak postupovat dál, nutná bude pravděpodobně restrukturalizace nemocnice. Znovu jsme proto tento týden začali jednat s Ústeckým krajem," řekl starosta.
Penta Hospitals už letos koupila od holdingu RG Investment Psychiatrickou nemocnici Písek. Začlení ji do dosavadní sítě čtyř nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, které v republice provozuje. Firma také projevila zájem o dlouhodobé provozování nemocnice v Litoměřicích.
fir dr