Policie zabavila Jičínu dokumenty k tendru na umělý trávník

Jičín 30. dubna (ČTK) - Národní centrála proti organizovanému zločinu zabavila městu Jičín dokumentaci k soutěži na nákup umělého trávníku na fotbalové hřiště. Detektivové si minulý týden z jičínské radnice odnesli i dosud neotevřenou obálku s nabídkou od jednoho uchazeče. Vedení města odmítá, že by při soutěži pochybilo či se dopustilo nezákonného jednání. Nikoho z města policie neobvinila. Novinářům to dnes řekli představitelé radnice.

"Byl jsme nucen policejním složkám vydat veškerou dokumentaci (k soutěži)," řekl na dotaz ČTK starosta Jan Malý (ANO). Z jednání policie podle něj nevyplynulo, že by někdo v Jičíně měl být podezřelý z organizovaného zločinu. Důvod zásahu na radnici policie podle starosty vedení města nesdělila. Konec lhůty pro podání nabídek byl 2. května. Soutěž bude město zřejmě opakovat.
Zásah policie podle starosty údajně souvisí s vyšetřováním zakázek na umělé trávníky, které dotacemi podpořilo ministerstvo školství. Malý v této souvislosti odkázal na informace sobotní MFDnes, podle níž policie prověřuje zakázky na výstavbu fotbalových hřišť a hlavně pokládání trávníku na prvoligových i druholigových stadionech. S odkazem na důvěryhodný zdroj deník uvedl, že policie provedla domovní prohlídky v některých českých firmách, které se zabývají buď organizováním těchto zakázek nebo přímo dodávkou trávníků.
Starosta Malý uvedl, že Jičín dotaci na pořízení umělé trávy neměl a ani o ni ministerstvo školství nežádal. "Žádali jsme o dotaci kraj, ale nedostali jsme ji," řekl Malý. Nový umělý trávník za odhadovaných šest milionů korun bez DPH měl nahradit již dožilou 14 let starou umělou trávu na fotbalovém hřišti ve sportovním areálu. Zakázku na umělý trávník město vypsalo začátkem dubna, k účasti v soutěži vyzvalo pět firem. "Odmítáme, že bychom nějak pochybili," řekl starosta.
Veřejnou zakázku, do níž zasáhlo vyšetřování police, město zrušilo, protože byla zabavena i jedna podaná nabídka. Tendr bude chtít radnice vypsat znovu tak, aby hřiště dostalo nový umělý trávník ještě letos.
Zdeněk Rychtera sd