Hradec Králové 14. května (ČTK) - Na zdolání kůrovcové kalamity ve státních lesích by měly být podle pověřeného ředitele státního podniku Lesy ČR Tomáše Pospíšila maximálně využity všechny dostupné prostředky v ČR bez ohledu na jejich vlastnictví. Lesy ČR při řešení kalamity půjdou cestou jednání se svými smluvními partnery, posilováním vlastních kapacit a přímým nákupem služeb. Pospíšil, kterého dnes ministr zemědělství pověřil řízením podniku, to řekl ČTK.

Jde mimo jiné o lidskou pracovní sílu a těžařskou techniku. "Pokračujeme v nahodilé těžbě kalamitního a kůrovcového dříví a v pěstebních pracích, také v ochraně lesa. S ministerstvem zemědělství a dalšími institucemi i smluvními partnery připravujeme různé varianty řešení důsledků vývoje letošního počasí," uvedl Pospíšil. O situaci a řešeních kalamity bude v úterý jednat meziresortní skupina za účasti premiéra v demisi Andreje Babiše a ministrů zemědělství a životního prostředí Jiřího Milka a Richarda Brabce.
Současné teplé počasí s nedostatkem srážek je podle Pospíšila velmi příznivé pro vývoj škůdců. Připomněl, že situace Lesů ČR je při rychlém řešení kůrovcové kalamity komplikovaná, protože podnik je zadavatelem podle zákona o veřejných zakázkách.
Nyní jsou v lesích Lesů ČR úmyslné těžby dřeva zastavené a podnik se soustřeďuje na nahodilé těžby dřeva napadeného kůrovcem. Ve vyšších nadmořských výškách podnik dodělává těžbu stromů poničených větrnými kalamitami. Mimo kalamitních těžeb podnik dělá v lesích jen výchovné probírkové zásahy v porostech do věku 40 let.
Zdeněk Rychtera kš