Č. Budějovice evidují pokles zájmu firem o výběrová řízení

České Budějovice 22. května (ČTK) - Českobudějovický magistrát eviduje pokles zájmu firem o výběrová řízení. Jde většinou o stavební projekty. Pokud se už firmy o práci ucházejí, často překračují odhadovanou cenu zakázky. České Budějovice proto budou například už potřetí vypisovat tendr na úpravu prostoru náplavky, kde má na zpevněné ploše vzniknout parkoviště pro desítky vozidel. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení radnice.

"Vypsalo se první výběrové řízení, kde byla předpokládaná cena daná projektantem, a přišla jedna nabídka s podstatně překročenou cenou. Takže řízení jsme zrušili. Vypsali jsme novou zakázku, zvýšili jsme doporučenou cenu a nikdo se nepřihlásil," řekl náměstek primátora František Konečný (ANO).
Město proto na projekt připravuje třetí tendr. Podle původních odhadů mělo být parkoviště v provozu od léta. Konečný dodal, že jde o zakázku na úrovni dvou milionů korun, která počítá s instalací svislých i vodorovných značek a průjezdné brány na parkoviště. Podle vedení radnice o projekty v podobném finančním objemu v současnosti není zájem. "Souvisí to se situací na stavebním trhu, kdy firmy mají dostatek práce. Navíc se ceny ve stavebnictví během několika měsíců výrazně navýšily," uvedl další náměstek českobudějovického primátora Petr Holický (ANO). Dodal, že kvůli minimálnímu zájmu uchazečů město například neukončilo soutěž na modernizaci nádražní autobusové zastávky nebo na stavbu hřiště v objektu základní školy L. Kuby.
rek hj