Pardubice vyhlásí třetí soutěž na prodej areálu Na Hůrkách

Pardubice 24. května (ČTK) - Zastupitelé Pardubic dnes podruhé zrušili veřejnou soutěž na prodej pozemků v areálu bývalých kasáren Hůrka. Jediný zájemce, společnost Pernštejn City, doložil jeden z požadovaných dokladů pozdě. Město vyhlásí tendr potřetí, místo práva stavby se bude nyní soutěžit uzavření kupní smlouvy na pozemky s odloženou účinností, což je mírnější podmínka.

Firma Pernštejn City nabídla za část areálu 29,2 milionu korun. Cena se tak proti dřívějším nabídkám zvýšila téměř na dvojnásobek.
Podle náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové (ANO) odradily další zájemce podmínky soutěže. Banky spatřují získání práva stavby za nižší garanci než u běžné koupě pozemků, a firmy proto mají obtížnější pozici při získání úvěru.
Město nabízelo Hůrka v soutěži loni v říjnu, přihlásila se jen společnost Pernštejn City, která chtěla stavět bytové domy. Podle hodnoticí komise ale nesplnila technické kvalifikační požadavky. Napodruhé radnice podmínky změkčila a umožnila, aby prokazování požadavků doložil nejen samotný účastník tendru, ale mohl k tomu využít i další ovládané společnosti. Podmínkou bylo, aby účastník soutěže či jeho mateřská firma v posledních pěti letech řádně dokončil alespoň jeden developerský projekt v hodnotě minimálně 100 milionů korun bez DPH.
Vítěz v druhé soutěži měl získat právo stavět na ploše 5,5 hektaru a následně pozemky odkoupit. Za právo stavby měl zaplatit minimálně 28,5 milionu korun, což je cena určená znaleckým posudkem. Podmínkou byla i povinnost poskytnout po dobu pěti let 100 bytů pro nájemní bydlení.
Před hospodářskou krizí, v roce 2007, o pozemky usilovala společnost Eube, která tam chtěla stavět menší sídliště. Po opětovném ekonomickém růstu si pozemek za 15 milionů korun přála koupit společnost Pernštejn City. Přímý prodej ale zastupitelé dvakrát neschválili.
V minulosti se o zástavbu Hůrek zajímal Dušan Kačmarik z firmy Altis CZ, obecný zájem deklarovala i skupina dalších investorů, v níž figuruje společnost RD Rýmařov. Do soutěže se však nikdo z nich nepřihlásil.
Areál Hůrka město vlastní od roku 1999. Část už prodalo podnikatelům, v bývalých kasárenských objektech je například ubytovna, ale i sídla a provozovny firem. Město už několik volebních období řeší, jak dál s areálem naložit. Zvažovalo jeho sanaci a poté prodej.
Pavel Dosoudil kš