O akciích ČSAD Liberec zastupitelé Libereckého kraje nejednali

Liberec 29. května (ČTK) - O přijetí akcií ČSAD Liberec dnes zastupitelé Libereckého kraje opět nejednali. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) bod z programu jednání už podruhé stáhl, chce počkat na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). 200 akcií ČSAD Liberec nabídla kraji darem v březnu společnost Liberecká automobilová doprava (LIAD), která je majoritním vlastníkem dopravce.

ÚOHS podle Půty posuzuje, zda není přijetí takového daru veřejnou podporou dopravce a také to, zda jde či nejde v tomto případě o zakázku malého rozsahu. O přijetí akcií měli zastupitelé jednat už v dubnu. Tehdy ale hejtman bod z jednání stáhl, protože si chtěl nechat zpracovat externí právní posudek. Právníci kraje jsou přesvědčeni o tom, že přijetí akcií není veřejnou podporou firmy, zastupitelé ale chtěli externí posudek. "Byli jsme také upozorněni ÚOHS, že si máme v této věci dávat pozor," poznamenal hejtman.
LIAD drží ve firmě ČSAD téměř 86 procent akcií. Kraj chtěl celý majoritní balík od hlavního akcionáře na konci loňského roku koupit za 14,353 milionu korun, ÚOHS však obchod zablokoval. Teď může kraj část akcií získat darem. Podle Půty je to šance, jak zjistit skutečné náklady na autobusovou dopravu. Krajští radní proto na konci března přijetí akcií schválili a hejtman smlouvu podepsal. Podmínkou je ale to, že ji musí schválit zastupitelé a valná hromada akcionářů ČSAD Liberec. Valná hromada už darování akcií 14. května schválila, čeká se tak jen na rozhodnutí zastupitelů.
Kraji nabídl LIAD jen zlomek ze 76.380 akcií, které ve firmě vlastní. Dar je v nominální hodnotě 20.000 korun. Podle opozičního zastupitele Stanislava Mackovíka (KSČM) ale právě darování akcií může být jedním z důvodů proč 5. dubna na Krajském úřadě v Liberci a také v sídle ČSAD Liberec zasahovali policisté z národní centrály proti organizovanému zločinu. Vyžádali si veřejně dostupné materiály, jako jsou zápisy z jednání rady a zastupitelstva, ale také například e-maily členů rady a některých úředníků, obviněn nikdo nebyl. Kvůli přijetí akcií a veřejným zakázkám v dopravě také komunisté podali trestní oznámení.
ivc