Ředitel Zdravotního ústavu Ostrava Petr Hapala rezignoval

Ostrava 4. června (ČTK) - Ředitel Zdravotního ústavu Ostrava Petr Hapala rezignoval k 30. červnu na funkci. Učinil tak jen několik dní poté, co ministerská kontrola odhalila v ostravském ústavu problémy v hospodaření za 80 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Hapalovo vyjádření se zatím ČTK nepodařilo získat.

"V nejbližší době bude vypsáno otevřené výběrové řízení. Do doby, než ministr zdravotnictví jmenuje nového ředitele, bude ústav řídit dosavadní zástupkyně ředitele Šárka Doškářová," uvedla Štěpanyová.
Ministerstvo zdravotnictví 1. června informovalo, že kontrola odhalila ve Zdravotním ústavu v Ostravě pochybení v hospodaření a zadávání veřejných zakázek. Porušení rozpočtové kázně vyčíslilo ministerstvo zdravotnictví na 80 milionů. Ministr Adam Vojtěch tehdy vyzval Hapalu, aby zvážil setrvání ve funkci.
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je příspěvkovou organizací ministerstva a poskytuje laboratorní a zdravotní služby, například rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnosti výrobků a materiálu, ale také odběry krve, laboratorní diagnostiku nebo očkování. Působí pro Moravu a Vysočinu, druhou polovinu země obhospodařuje ústav v Ústí nad Labem.
V Ostravě už musel skončit od nástupu současné vlády také ředitel tamní fakultní nemocnice. Ministr letos v únoru odvolal Svatopluka Němečka (ČSSD), který byl ministrem zdravotnictví za ČSSD a měl spory se současným premiérem Andrejem Babišem (ANO). V dubnu na jeho místo nastoupil Evžen Machytka. Opozice kritizuje, že vláda bez důvěry provádí velké množství personálních změn.
dvc sd