Soud zamítl žalobu Žatce, který se bránil pokutě 200.000 od ÚOHS

Brno 7. června (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes zamítl žalobu Žatce, který se bránil pokutě 200.000 korun od antimonopolního úřadu, řekla ČTK mluvčí soudu Eva Sigmundová. Město dostalo od úřadu pokutu za chyby v zakázce na rekonstrukci dopravního terminálu, který je v provozu od roku 2015. Město proti rozsudku podá kasační stížnost, řekla ČTK starostka Žatce Zdeňka Hamousová (Volba pro město).

Podle ÚOHS radnice diskriminovala některé uchazeče už v zadávacích podmínkách. O zakázku se mohly ucházet pouze firmy, které v posledních pěti letech stavěly obdobnou budovu kruhového půdorysu, navíc musely mít za sebou i stavbu krytého nástupiště nebo tribuny se založením na pilotech.
Podle úřadu kombinace požadavků do jediné reference mohla ovlivnit výběr nejvýhodnější nabídky. Tendr vyhrály společnosti Silnice group a NEPRO stavební.
Jak Hamousová již dříve řekla ČTK, město dostalo sankci kvůli tomu, že mělo přísné kvalifikační požadavky na zhotovitele. "Požadovali jsme, aby zhotovitel měl za sebou v minulosti tři referenční stavby. Požadavky byly nastavené přísné, ale jsme přesvědčeni, že nikoho nediskriminovaly. Proti rozhodnutí podáme stížnost," řekla dnes ČTK starostka.
Město pokutu zaplatilo a k soudu šlo proto, že podle právníka byly šance na úspěch u soudu vysoké.
Nové autobusové nádraží slouží cestujícím od října 2015. Stavba dopravního terminálu s čekárnou a upraveným okolím stála 46,4 milionu korun, evropská dotace z Regionálního operačního programu Severozápad pokryla 85 procent nákladů.
mei stu dr